Je kan er de hele dag wel naar kijken. En het liefst zou je hem aan één stuk door willen knuffelen. Ja, baby’s zijn ontzettend schattig en lief. Vooral die van jezelf. Maar hoe maak je nu mooie foto’s van je pasgeboren trots? Wij hebben tips. Je camera flink schuin houden terwijl je een close-upfoto maakt, is er één van. Met deze 10 tips zorg je ervoor dat jouw zoon of dochter later de mooiste foto’s heeft om terug te kijken!

De leukste babyfoto's!

1. Blijf vooral veel foto’s maken
Baby’s veranderen vliegensvlug. Maak dus vooral regelmatig foto’s. De eerste dagen zal je dat waarschijnlijk automatisch doen, maar denk erom dat je blijft fotograferen. Ook al maak je voor je gevoel veel ‘dezelfde foto’s’, je kunt er beter teveel hebben dan er na een paar weken achter komen dat je baby eigenlijk heel veel veranderd is, zonder dat je dit hebt vastgelegd. Zorg dus dat je camera altijd binnen handbereik ligt en probeer vooral in het begin echt dagelijks foto’s te maken.

2. Leg de speciale momenten vast
Voor alles is een eerste keer. En dat geldt zeker voor je baby. Maar ook voor jou als trotse papa, mama of grootouder. De eerste keer in bad, de eerste keer op schoot en de eerste lach. Probeer zoveel mogelijk speciale momenten vast te leggen. En hou je op de achtergrond wanneer dat nodig is. Bijvoorbeeld wanneer je nichtje lief met hem aan het spelen is. Zo kun je mooie, spontane foto’s maken.

Speciale momenten

3. Omarm het zachte daglicht
Probeer zo veel mogelijk gebruik te maken van natuurlijk daglicht. Het natuurlijke licht staat erg mooi op een babyhuidje. Vooral invallend licht vanuit een raam is erg mooi. Vermijd hard zonlicht. Dit veroorzaakt niet alleen lelijke schaduwen, maar is ook ongezond voor de baby.

4. Maak je baby aan het lachen!
Zodra baby’s gaan lachen is dat heerlijk. Je ziet je baby het liefst de hele dag met die onweerstaanbare glimlach op zijn gezicht.  En hoewel er werkelijk ouders bestaan die zijn gezegend met een altijd vrolijke baby, geldt dit helaas niet voor iedereen. Zorg daarom dat het in elk geval is vastgelegd. Lukt dit niet spontaan? Maak je baby dan aan het lachen! Trek gekke bekken, maak rare geluidjes of speel verstoppertje met behulp van een kussen. Laat iemand achter jou dan snel de leukste foto’s maken!

Lachende baby

5. Maak veel foto’s vlak achter elkaar
Ook al doen pasgeboren baby’s nog niet veel, hun gezichtsuitdrukking verandert wel continu. Het is daarom vaak een hele kunst om precies op het juiste moment een mooie foto te maken. Inderdaad, ook als je ze lachend wilt fotograferen. Onze tip? Maak veel foto’s achter elkaar. Bijvoorbeeld met de instelling Continuous Shooting Mode (of Burst Mode) op je camera. Zo maak je binnen een paar seconde meerdere foto’s. Nu heb je veel meer kans op die ene mooie (scherpe) foto!

6. Let op de omgeving
Teveel rommel op de achtergrond stoort, dus probeer je kind tijdens het fotograferen wat te isoleren van een drukke omgeving. Zorg bijvoorbeeld voor een rustige muur als achtergrond of fotografeer met scherptediepte. Aan de andere kant biedt de omgeving juist een referentiekader en worden verhoudingen beter zichtbaar. Zelf kun je het beste bepalen wanneer de omgeving wel of niet relevant is. Let in elk geval op dat er geen plantenstengels uit het hoofdje van je baby lijken te groeien. 😉

Baby close-up

7. Vind een goed standpunt
Hoe schattig baby’s ook zijn, mooie foto’s maken is nog niet altijd even gemakkelijk. Maar als je naast of voor je baby gaat liggen, heb je meestal wel een goed standpunt te pakken. Zo kijk je namelijk recht in die mooie, grote ogen. Ook als je baby op zijn buik ligt en zijn hoofdje net op kan tillen, levert dit vaak mooie foto’s op. Zoom altijd in bij close-ups. Zo blijven de verhoudingen intact en bovendien heeft je baby zo geen last van een camera (of grote lens) die in zijn gezichtje wordt gedrukt.

8. Zoom vaak in
Close-up foto’s van je baby kun je nooit genoeg hebben. Door te fotograferen op ooghoogte met je kind zorg je voor mooie, intieme foto’s. Vooral als de ogen haarscherp zijn! Maak ook eens foto’s van alleen de handjes, die schattige voetjes, het neusje of van die kleine vingertjes die stevig rond papa’s of mama’s vinger zijn geklemd. Gebruik hiervoor de macro-instelling van je camera om scherptediepte in je foto te creëren. En houdt je camera eens flink schuin voor een verrassend resultaat! Zo maak je een prachtige fotoserie.

Babyserie in zwart-wit

9. Denk ook eens aan zwart-wit
Zwart-wit foto’s zijn niet alleen mooi tijdloos, ze komen ook erg goed van pas wanneer je baby last heeft van krasjes, pukkeltjes of een rood huidje. Niks mis mee natuurlijk, maar in zwart-wit valt dat allemaal niet op. Vooral tijdens of net na de geboorte zijn zwart-wit foto’s veel flatteuzer dan diezelfde foto’s in kleur. Speel hier eens mee! Je kunt je foto’s ook achteraf eenvoudig omzetten in zwart-wit met behulp van onze fotoboek software.

10. Creëer een zo compleet mogelijk fotoboek
Die afwisseling van close-upfoto’s, foto’s van je baby met papa en mama en alle ‘eerste keer’-foto’s doet het natuurlijk hartstikke goed in een fotoboek. Zo vertel je echt een verhaal met je foto’s. Bovendien is het babyboek heel belangrijk in ieders leven. Maak het daarom zo mooi en compleet mogelijk! Je kunt je fotoboek ook opleuken met vrolijke cliparts en achtergronden in onze fotoboek software. Kijk maar eens bij de categorie ‘Baby’.

Baby cliparts