Of je nu een bruiloft, een familiefeestje of een evenement wilt vastleggen, hoe mooi zou het zijn als je écht de sfeer weet te vangen van die dag? Reportagefotografie is een vak apart. Maar wat deze fotografen heel goed kunnen is een verhaal vertellen met hun serie foto’s. Hoe zorg je voor een samenhangend verhaal in plaats van enkel een paar losse foto’s? Wat kunnen wij leren van reportagefotografen?

Verhaal vertellen

1. Observeer
Een reportagefotograaf is constant aan het observeren en reageert alert op situaties die zich voordoen. Hij moet niet alleen kijken, maar daadwerkelijk zien. Goede reportagefotografen zien situaties aankomen. Ga dus niet in het wilde weg alles fotograferen wat je tegenkomt, maar observeer goed en zorg dat je klaar bent voor de juiste fotomomenten. Denk met elke foto die je maakt na wat je ermee wilt vertellen.

2. Leg emotie vast
Hoe kun je de sfeer beter vangen dan door het vastleggen van emotie? En emotie is spontaniteit; je moet de emotie kunnen voelen. Probeer poserende mensen daarom zoveel mogelijk te mijden. Zij lachen even voor de camera om vervolgens verder te gaan waar ze mee bezig waren. Probeer juist die frons vast te leggen, die traan of dat stralende gezicht. Zolang de emoties maar écht zijn, want dát zijn de foto’s die je wilt hebben. In sommige situaties kun je zowel de actie als de reactie vastleggen. Doe dat dan ook. Heb je een foto van een zanger, neem dan ook een foto van een meezingend meisje in het publiek. Die interactie zal je fotoreportage goed doen.

3. Heb oog voor detail
Detailfoto’s vertellen vaak meer dan een totaalbeeld. Zoom dus in op details! Nog extra mooi zijn detailfoto’s als je met veel scherptediepte werkt, dus met een diafragma van 2.8 of 4.0. Wissel overzichtsfoto’s af met details en close-up foto’s zodat de kijker (of jijzelf over een aantal jaren) zich kan oriënteren en weet welke foto waar is genomen. Ook doet die afwisseling het goed in je fotoboek!

4. Ken je camera
Met welke camera je ook fotografeert, je moet van tevoren goed weten wat de mogelijkheden van je camera zijn en hoe je die toepast. Reportagefotografen zijn met heel veel dingen tegelijk bezig: ze zijn op zoek naar de beste fotomomenten en aansprekende details, maar ook met licht en de juiste compositie. Snel handelen en improvisatie zijn hierbij dus van groot belang. Wie zijn camera goed kent, kan sneller schakelen. Zo heb je meer tijd voor creativiteit.

5. Bereid je goed voor
Omdat reportagefotografen in de fotojournalistiek vaak onverwachte gebeurtenissen fotograferen of ter plekke op zoek zijn naar een verhaal, gaat deze tip daar vaak niet op. Maar normaal gesproken is het erg handig om van tevoren alvast de locatie te bekijken, research te doen naar de producten die je gaat fotograferen of een gesprek te hebben met het bruidspaar dat je gaat fotograferen. Hoe beter je bent voorbereid, hoe beter je foto’s zullen worden.

6. Zorg dat je er bent
Bedenk ook van tevoren wat je wilt vastleggen. Denk bij een bruiloft niet alleen aan belangrijke momenten als de eerste kus en het aansnijden van de bruidstaart, maar maak juist ook foto’s van de bruid terwijl ze de laatste hand legt aan haar make-up en van de bruidegom die voor de ceremonie aangemoedigd wordt door zijn kleine broertje. Probeer overal (wel onopvallend) bij te zijn en maak het verhaal compleet. Want hoe completer het verhaal, hoe beter de herinnering.

7. Denk van tevoren na over de stijl
Welke stijl past het best bij het verhaal dat je wilt vertellen? Denk bijvoorbeeld aan zwart-witfotografie of kleur en aan natuurlijk licht versus flitslicht. Door hier van tevoren over na te denken, zal de reportage die je maakt een samenhangend geheel worden.

8. Laat je inspireren door anderen
Spreekt het vertellen van een verhaal met je foto’s jou aan en wil je graag meer met reportagefotografie doen? Kijk dan goed om je heen voor inspiratie. Zoek naar foto’s in kranten, tijdschriften, boeken, bij tentoonstellingen en op internet. Analyseer waarom bepaalde beelden je aanspreken en probeer de beeldtaal te begrijpen. Pas als je weet wat jou aanspreekt, kun je dit ook zelf gaan toepassen.

9. Na de reportage
Selecteer je foto’s zorgvuldig en zet ze in de juiste volgorde. Maak een reeks die het verhaal doet werken. En grijp ook rustig in. Heb je een prachtig plaatje gemaakt van een spelend jongetje, maar kwam er net een vrouw je beeld in lopen? Snijd de foto gewoon bij als ze niets toevoegt aan de foto. Dat doe je trouwens ook heel eenvoudig in de CEWE FOTOBOEK software. Want uiteraard is het verhaal pas echt compleet in een fotoboek!