Zwart-witfotografie heeft iets magisch. De beroemdste fotografen werken in zwart-wit. Door de wereld te vangen in subtiele grijstinten kun je namelijk een heel ander accent in je foto’s leggen. Wel vraagt zwart-witfotografie om een andere manier van kijken. Want hoe maak je een interessante foto zonder gebruik te maken van al die mooie kleuren om je heen? Wat is het geheim van een mooie zwart-witfoto?

Zwart-witfotografie

1. Focus op vormen en patronen
Het grote verschil met fotograferen in kleur is dat je geen gebruik kunt maken van kleuren om daar de aandacht naartoe te trekken. Wanneer alle kleuren wegvallen, wordt de compositie des te belangrijker. Compositie is een belangrijke manier om je foto aantrekkelijk te maken. Denk aan diagonale lijnen en aan de gulden snede, maar maak ook gebruik van vormen, patronen en texturen die vaak niet opvallen in kleur, maar werkelijk tot leven kunnen komen in een zwart-witfoto.

2. Let op contrast
Voor een zwart-wit foto is het vaak mooi om een wat groter verschil tussen licht en donker te laten zien. Dit verschil noemen we contrast. Contrast is één van de belangrijkste elementen bij zwart-witfoto’s. Zonder contrast worden je foto’s namelijk al snel flets. Bij sommige camera’s kun je het contrast op de camera al direct verhogen of verlagen, maar je kan dit ook in vrijwel elk fotoprogramma of  bewerkingsprogramma aanpassen. Ook in onze fotoboek software pas je eenvoudig het contrast in je foto’s aan.

Fotograferen is schrijven met licht. En dat geldt voor zwart-witfotografie misschien nog wel meer dan voor kleurenfoto’s.

3. Ga op zoek naar het juiste licht
Veel beginnende fotografen denken dat je de mooiste foto’s krijgt met de zon mee, maar je kunt ook hele mooie zwart-witfoto’s maken in contrast-arm licht of juist in fel tegenlicht. Of wat dacht je van zijlicht waarbij de textuur van een onderwerp heel mooi naar voren komt? En blijf jij op een bewolkte dag liever binnen vanwege het ‘saaie licht’? Ga voortaan naar buiten! Je zal zien dat je nu de meest prachtige zwart-witfoto’s maakt.

4. Schiet je foto’s in kleur
Sommige camera’s hebben de mogelijkheid om je foto’s al gelijk te maken in zwart-wit, maar je behoudt meer controle over je foto’s wanneer je de kleureninformatie van de foto nog hebt. Bewerk de foto’s dus liever achteraf in een bewerkingsprogramma. Wist je dat je jouw foto’s ook heel gemakkelijk kunt omzetten in zwart-wit wanneer je jouw fotoboek maakt in onze fotoboek software?

5. Of fotografeer in RAW
Wie fotografeert in het bestandsformaat RAW, kan echter rustig in zwart-wit fotograferen. Want hoewel je een zwart-witte foto op je schermpje ziet (wat uiteraard erg handig is voor wie zwart-wit foto’s wil maken), blijft alle kleurinformatie behouden. Er wordt dus ook gewoon een kleurenfoto opgeslagen die je eventueel later kunt gebruiken of bewerken. Eén van de voordelen van fotograferen in RAW.

6. Welke onderwerpen zijn geschikt voor zwart-witfotografie?
Straatfotografie wordt meestal in zwart-wit gedaan, omdat je zo niet wordt afgeleid door kleur. Een zwart-witfoto legt de nadruk echt op de persoon in plaats van op bijvoorbeeld de kleding die hij of zij draagt. Ook portretfoto’s worden om die reden vaak in zwart-wit genomen. Maar landschapsfoto’s kunnen net zo goed verrassend mooi zijn in zwart-wit. Juist omdat je dan heel anders naar een landschap kijkt. Experimenteer hier gewoon eens mee!