Heb jij een spiegelreflexcamera of wil je graag zo’n camera aanschaffen? Het grote voordeel van spiegelreflexcamera’s is dat je de lenzen, oftewel objectieven, kunt verwisselen. Wat je ook wil gaan fotograferen, mensen, dieren of landschappen, voor elk onderwerp is er wel een geschikte lens waarmee je de mooiste resultaten kunt bereiken. We geven je hier een overzicht van de verschillende lenzen en waarvoor je ze kunt gebruiken.

Verschillende lenzen

Professionele fotografen hebben het over objectieven, maar omdat de term lenzen bij de meeste mensen bekender is, houden we het daarbij. De lens is een heel belangrijk onderdeel van je camera omdat je hiermee het contrast, de scherpte en de kleurweergave van je foto’s bepaalt. Er zijn lenzen met een vaste brandpuntsafstand (ook wel prime lenzen genoemd) en er zijn lenzen met een variabele brandpuntsafstand: de zoomlenzen waarmee je kunt in- en uitzoomen. Het bereik van een lens wordt uitgedrukt in millimeters.

Standaard lens
Een standaard lens is ongeveer gelijk aan het beeld dat je normaal gesproken met je eigen ogen ziet. Het is bij benadering zoals iemand zijn omgeving ziet. Een 50 mm lens wordt gezien als standaard. Je kunt er niet mee inzoomen, maar verder is dit een prima lens waarmee je mooie foto’s kunt maken. Ideaal voor op reis wanneer je niet met lenzen wil sjouwen.

Standaard lens

Groothoeklens
De groothoeklens maakt het mogelijk om op korte afstand toch een groot onderwerp in beeld te kunnen krijgen. Denk aan het fotograferen van grote gebouwen of groepsfoto’s. Maar ook voor landschappen is een groothoeklens onmisbaar omdat de lens je blikveld verbreedt en veel ruimte en weidsheid creëert. Je hebt het gevoel dat je in de foto kruipt. Een groothoeklens maakt alles wat verder weg is veel kleiner en alles wat erg dichtbij is, lijkt juist groot. Een groothoeklens varieert van zo’n 14 mm tot 35 mm.

Groothoeklens

Visooglens (Fish eye)
De visooglens is een super groothoeklens, maar dan met een heel bolle lens. Hierdoor krijg je een heel breed, haast rond beeld. Omdat deze lens ervoor zorgt dat de horizon flink vervormt, is het belangrijk dat je de lens zo horizontaal mogelijk voor je probeert te houden om de vervorming te beperken. Anderzijds kun je hier juist hele speciale effecten mee bereiken. Dus hoewel deze lens niet veel gebruikt wordt, is deze zeker leuk voor creatieve buien!

Visooglens

Telelens
Met een telelens kun je heel dicht bij je onderwerp komen zonder zelf een stap te verzetten. De werkelijkheid wordt versmald waardoor je kunt focussen op een specifiek element in het grote geheel. Denk aan een hert op de Veluwe of aan wilde dieren op safari. Maar deze lens is ook heel handig voor het fotograferen van sportwedstrijden. Er zijn ook super telelenzen. Deze worden vooral gebruikt bij het fotograferen van dieren en vogels in de natuur.

Telelens

Macrolens
Met een macrolens kun je het onderwerp van heel dichtbij vastleggen. Deze lens maakt het mogelijk om details vast te leggen die je met het blote oog onmogelijk kunt zien. Macrolenzen zijn heel geschikt voor het fotograferen van bloemen en insecten, maar worden ook veel gebruikt voor portretfotografie. Dankzij de ongelofelijk kleine scherptediepte kun je een bloem fotograferen waarvan het voorste blad scherp is en het achterste onscherp. De brandpuntsafstand varieert van 50 mm tot 200 mm. Gebruik wel altijd een statief wanneer je met een macrolens op pad gaat.

Macrolens

Tilt-shift lens
De tele-shiftlens wordt voornamelijk gebruikt voor architectuurfotografie. Omdat je een deel van de lens kunt verschuiven, voorkom je dat gebouwen naar boven toe vervormen. Een leuke bijkomstigheid van deze lens is dat je kunt zorgen voor een bijzondere scherptediepte zodat het net lijkt alsof je een miniatuurlandschap hebt gefotografeerd. Iedereen zal denken dat je bij Madurodam bent geweest.

Tele-shift lens

Lensbaby
Lensbaby lenzen maken een klein gebied in de foto scherp en in focus, terwijl alles daaromheen onscherp en vaag wordt. Omdat je de lens zelf kunt buigen, bepaal je heel eenvoudig waar het scherptepunt ligt. Een ideale lens voor het maken van creatieve foto’s.

Lensbaby