Een weerspiegeling van het échte leven, daar draait het om bij straatfotografie. Een oude man die zijn stoepje veegt, voetballende kinderen op straat, moeder en dochter die op de bus staan te wachten. Een goede straatfotograaf weet onze dagelijkse beslommeringen zo vast te leggen dat iedereen er geboeid naar kijkt. Straatfotografie kent geen regels, maar we hebben wel een aantal tips waarmee je op pad kunt.

1. Begin gewoon met fotograferen

Wanneer je net begint met straatfotografie kan het heel spannend zijn om foto’s te maken van wildvreemden in het openbaar. Je kunt je dan ook behoorlijk ongemakkelijk voelen. Toch is het een kwestie

van gewoon doen. Begin op een locatie waar veel toeristen zijn, dat is vaak makkelijker. Bovendien vinden veel mensen het helemaal niet erg dat je een foto van ze maakt. Sommigen voelen zich zelfs gevleid. Natuurlijk hangt dit wel af van jouw benaderwijze.

2. Doe wat goed voelt

Elke straatfotograaf heeft een eigen manier van benaderen. Waar de ene fotograaf graag altijd even oogcontact maakt voordat hij een foto van iemand neemt – en wellicht een praatje – ziet een ander het juist als een sport om mensen vast te leggen terwijl ze het niet doorhebben. Beide manieren zijn prima, zolang je altijd oprecht bent. Het gezegde ‘wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet’ geldt zeker voor straatfotografie.

3. Laat je verrassen

Heb je de neiging om hele straten af te struinen, op zoek naar een mooi plaatje met interessante mensen? Doe het eens anders: laat mooie onderwerpen naar jou toekomen in plaats van andersom. Ga op een bepaalde plek staan (niet te rustig uiteraard), houd je camera gereed en wacht een paar minuten. Je zult versteld staan van de mooie of leuke situaties die zich voor je camera zullen ontvouwen. Nu hoef je alleen nog maar je camera te richten en op de knop te drukken.

4. Observeer en reageer

Zo werkt het ook bij mooie plekjes die je spot, zoals een doorkijkje of een mooie fontein. Wil je daar de juiste mensen bij in beeld hebben, wacht dan gewoon even af. Ondertussen doe je net alsof je dat mooie plekje fotografeert, terwijl je in feite uitkijkt naar die ene persoon die jouw foto compleet maakt. Eigenlijk zou je het kunnen zien alsof je wacht je op de juiste acteur of actrice. Soms heb je hier best even geduld voor nodig, maar het kan zeker de moeite waard zijn.

5. Neem een vriend mee

Niet alleen voor de gezelligheid, maar ook omdat het fijn kan zijn om een paar extra ogen mee te hebben. Vooral in een drukke stad is het handig dat iemand je spullen in de gaten houdt zodat jij je helemaal kunt focussen op je omgeving en de camera. Daarnaast kan het in sommige situaties handig zijn om net te doen alsof je een foto maakt van je vriend, terwijl je in werkelijkheid degene naast hem fotografeert. Misschien niet helemaal netjes, maar soms nodig wanneer je een spontane foto wilt maken. Houd wel altijd rekening met het portretrecht.

6. Ga voor zwart-wit

Zwart-witfoto’s hebben een paar voordelen als het gaat om straatfotografie. Allereerst omdat straatfotografen vaak midden op de dag fotograferen en dan heb je nu eenmaal niet het mooiste licht tot je beschikking. Bij een zwart-witfoto valt dat niet op. Een ander voordeel is dat je niet wordt afgeleid door kleur. Dit geldt met name voor portretten; kleurenfoto’s benadrukken doorgaans de kleding, terwijl een zwart-witfoto de nadruk legt op de persoon.

7. Heb oog voor het ‘ongewone’

Sta open voor alles wat er om je heen gebeurt. Focus niet op iets wat je in je hoofd hebt, maar houd je ogen goed open. Let hierbij op details, gezichtsuitdrukkingen en interactie tussen mensen. We lopen met z’n allen dagelijks over straat, maar lopen letterlijk aan veel dingen voorbij. Pas wanneer iets is ingekaderd, kijken we er doorgaans heel anders naar. Een serie creëer kan ook. Iets schijnbaar gewoons kan zo heel ongewoon of zelfs grappig worden. Kijk maar eens naar deze in het wild gefotografeerde gelijkgekleden.

8. Fotografeer vanuit de heup

Bij straatfotografie wordt nog wel eens gefotografeerd vanuit de heup. Niet alleen een goede manier om ongemerkt voorbijgangers te fotograferen, maar je zal merken dat dit lage standpunt ook verrassend leuke en originele foto’s oplevert. Juist omdat je niet kan zien wat je exact fotografeert. Even oefenen is het wel, maar wie deze techniek eenmaal onder de knie heeft, zal keer op keer genieten van het verrassingseffect.

Ben je geïnteresseerd in meer soorten fotografie? Wij hebben de belangrijkste op een rijtje gezet.