In de vorige eeuw, toen de fotografie nog analoog was en je buren en familie de ‘vrienden’ waren uit je sociale netwerk, was het fotoalbum als het ware een Facebook avant la lettre. Een patchwork van momentopnames van de kleine en grote momenten uit een mensenleven. Het Gentse museum ‘Het Huis van Alijn’ werkt, samen met het publiek, aan een digitaal fotoalbum over het dagelijks leven in de 20ste eeuw. Daarvoor gebruikt het foto’s die afkomstig zijn uit privé-familiealbums. Nog tot 4 november kun je er het 5de luik uit het project gaan bekijken. Het thema? Hun schoonste dag… over, jawel, huwelijksfoto’s.

De schoonste dag
Aan de hand van familiealbums krijg je een mooi zicht op de tijdsgeest en de gebruiken uit een bepaald tijdvak. De rode draad in de meeste fotoalbums zijn vanzelfsprekend de mooie of gelukkige momenten uit het gezinsleven: geboorte, doop, de eerste stapjes, de eerste keer naar school, de eerste communie of het lentefeest, de plechtige communie, het eerste lief, de eerste auto en dan… de ‘schoonste dag’ uit een mensenleven: de trouwdag. Naast de foto’s van de professionele fotograaf die voor de gelegenheid ingehuurd werd, gingen vrienden en familie van het gelukkige paar ook zelf gretig aan de slag met ‘kodak’ en flitser. In deze expo licht het Huis van Alijn alvast een tipje van de (huwelijks)sluier voor je op over de geheimen van de huwelijksfotografie.

Van huisdier tot mijn eerste auto
Aan de hand van de thematentoonstellingen ‘Uit het fotoalbum’ schetst het Huis van Alijn al sinds 2009 een beeld van het leven en de gewoontes in de 20ste eeuw. In de eerste vier afleveringen van de reeks kwamen ‘Mijn huisdier’, ‘Morgen komt de schoolfotograaf’, ‘’t Is vakantie!’ en ‘Trots op mijn auto’ aan bod. Bij elke expo hoort een magazine dat in de museumshop kan gekocht worden of via de website kan gedownload worden. Ook het thema van de 6de aflevering staat al vast: ‘Daar wordt aan de deur geklopt’…

En jouw fotoboek?
Vandaag hebben de fotoboeken het klassieke fotoalbum zo goed als helemaal verdrongen. Het voordeel is dat je niet meer aan de slag moet met lijm of dubbelzijdige kleefband. Klikken, slepen, vergroten, verkleinen… met de gratis software van CEWE FOTOBOEK tover je je mooiste fotoherinneringen in een handomdraai om tot een beeldig fotoboek. Zalig om in te grasduinen met je gezin tijdens de kille herfstavonden! Vind je leuk? Gewoon doen!

Uit het fotoalbum: Hun schoonste dag – nog tot 4 november in Het Huis van Alijn (www.huisvanalijn.be).