Als volwaardig gezinslid heeft je huisdier ook recht op een mooie portretfoto, toch? En die maak je gewoon zelf met behulp van onderstaande tips.

Fotografeer je huisdier

Fotografeer op ooghoogte
Net als bij kinderen ga je door de knieën of misschien moet je wel gaan liggen om een goede foto te kunnen maken. Het gaat erom dat je jouw huisdier op zijn ooghoogte fotografeert. Zo leg je de wereld namelijk vast vanuit het perspectief van je huisdier en zo kun je het karakter van het dier beter vastleggen. Net als een mens heeft ook elk dier zijn eigen persoonlijkheid (dat weet jij vast als geen ander) en die komt het meest duidelijk naar voren wanneer je je huisdier recht in de ogen kijkt.

Focus op de ogen
Ogen moeten haarscherp zijn, dus focus daarop. Net als bij mensen zijn de ogen namelijk het eerste waar we naar kijken in een portret. Wat dat betreft verschilt dierenfotografie dus niet zoveel van de portretfoto’s die je maakt van je zoon of beste vriendin. Kom ook eens goed dichtbij of gebruik een zoomlens. Wanneer je de kop strak inkadert, wordt de aandacht automatisch extra naar de ogen getrokken.

Poezenkop

Geduldig zijn loont
Om dieren goed te kunnen fotograferen moet je wel veel geduld hebben. Je kunt je huisdier natuurlijk niet vragen even te poseren. Bovendien wil je stress vermijden, dus voordat je gaat proberen het dier op een bepaalde plek te krijgen, kun je beter afwachten totdat je huisdier zich op een mooi plekje in een goede pose bevind. En dan maar hopen dat hij rustig zo blijft zitten. Je huisdier fotograferen in zijn natuurlijke omgeving levert doorgaans de mooiste foto’s op.

Natuurlijk licht
Wil je buiten fotograferen? Doe dat dan met lichtbewolkt weer. Zo komen de kleuren van de vacht het beste tot zijn recht en bovendien heb je geen last van schaduwen. Buitenlicht heeft altijd de beste kwaliteit, maar het is ook prima als dat door het raam naar binnen valt. Wanneer de kop van je huisdier naar het raam is gedraaid, komen de ogen het beste tot hun recht. Flitsen is geen goed idee. Het dier kan ervan schrikken en je hebt kans op rode ogen.

Nog een paar handige tips:

– Heeft je camera een geluidssignaal? Zet dat van tevoren uit zodat het beestje niet schrikt wanneer je een foto gaat maken.
– Zorg dat je een speeltje of brokjes bij je hebt om de aandacht van je huisdier te trekken of om hem te belonen.
– Houd rekening met de kleur van je dier en de achtergrond: een zwarte kat zal bijvoorbeeld wegvallen tegen een donkere muur, dus zorg dan voor een lichte achtergrond.
– Wil je graag een foto van jou en je huisdier samen? Vraag iemand anders de foto te maken. Dan wel eerst even deze tips laten lezen natuurlijk. 😉

Jij en je huisdier