“Wow, heb jij die foto gemaakt?” Die vraag zal je waarschijnlijk vaker horen wanneer je een fotocursus of fotografie workshop hebt afgerond. Vaak kun je met je digitale fotocamera namelijk veel meer dan je denkt en weet. Bovendien is mooie foto’s maken ook een kwestie van goed kijken. Bij een fotocursus leer je het verschil te maken tussen een kiekje en een sprekende foto. En het is ook nog eens super leuk!

Wat leer je?
Je hebt fotocursussen en fotografie workshops in alle soorten en maten. Zo zal je bij een basiscursus vooral leren welke instellingen en mogelijkheden je camera heeft, maar vaak ook over sluitertijd, diafragma, scherpstellen en belichting. Zo leer je jouw camera zo in te stellen dat je al weet hoe de foto eruit komt te zien, vóórdat je de foto hebt gemaakt. Ook goed kijken en het bepalen van een goede compositie spelen een belangrijke rol. In welke mate hangt van de cursus af. Je kunt ook een specialisatie kiezen, zoals studiofotografie of portretfotografie.

Verander je kijk op de wereld
Een fotografie cursus leert je vaak anders kijken. Zo ga je aan de gang met verschillende composities, kaders en standpunten die je als fotograaf in kunt nemen. Je leert zo niet alleen creatieve foto’s maken, maar het verandert vaak ook je kijk op de wereld. En dat is niet alleen handig voor het maken van mooie foto’s, maar sowieso bevorderlijk voor je creativiteit. Een leuke bijkomstigheid!

Bewerk je foto’s
Een stap verder is de beeldbewerking. Ook hiervoor kun je gemakkelijk een cursus of workshop volgen zodat je jouw gemaakte foto’s leert bewerken in een fotobewerkingsprogramma, zoals Adobe Photoshop Elements. Hier leer je onder andere hoe je onderwerpen vrijstaand kunt maken, zodat je jezelf bijvoorbeeld in een mooi landschap kunt plaatsen. Maar ook oneffenheden weghalen, rode ogen verwijderen en het aanpassen van kleur behoort tot de mogelijkheden. Zo kun je jouw foto’s nog mooier maken.

Een fotocursus iets voor jou?
Een fotocursus is aan te raden voor iedereen die graag mooie foto’s wil maken en meer uit zijn camera wil halen. Bedenk van tevoren wel goed wat jij wilt leren en zoek daar een fotocursus op uit. Met gewoon even googelen op fotocursus in combinatie met je plaatsnaam kom je al een heel eind. Daarnaast is het ook hartstikke leuk om nieuwe mensen te leren kennen met een zelfde interesse. Je leert ook weer van elkaar!

En… hoe mooier je foto’s, hoe mooier je fotoboeken. 😉 Het beste fotoboek vind je (ook volgens de Consumentenbond) bij ons!