Landschappen fotograferen saai? Echt niet! Ontdek hoe je voortaan de mooiste landschapsfoto’s maakt. En vooral ook hoe anderen in het vervolg geïnteresseerd zullen blijven kijken naar je foto’s. Want hoe zorg je ervoor dat die indrukwekkende klif op de foto net zo indrukwekkend is als in het echt? En wat maakt een landschapsfoto zo interessant dat ie een plekje verdient aan je muur?

1. Houd rekening met de horizon Zet de horizon nooit precies in het midden. Verdeel je foto – in gedachte – liever in drie horizontaal gelijke stukken. Wat wil je vervolgens benadrukken: de lucht of de grond? In het geval van een prachtige lucht geef je deze twee derde deel. Is de grond juist mooi? Dan verdient deze twee derde deel van de foto. Houd ook vooral je horizon recht. Een horizon die niet recht op de foto staat, zorgt namelijk voor een ‘scheve foto’ en dat valt onmiddellijk op. Natuurlijk kun je de horizon ook expres scheef op de foto zetten, maar doe het dan overdreven en niet een beetje.

2. Zorg voor een referentiekader Immense bergtoppen of een indrukwekkende klif kunnen op je foto helemaal in het niet vallen. Hoe vaak hoor je niet dat een landschap in het echt veel mooier was? Daarom moet je zorgen voor een gevoel van schaal. Dat soort foto’s worden namelijk vaak veel interessanter wanneer je er mensen bij op de foto zet. Omdat we weten hoe groot mensen zijn, komt het landschap op je foto gelijk een stuk indrukwekkender over. Vooral wanneer die mensen opeens meer weg lijken te hebben van een paar playmobilpoppetjes. Zorg dus voor een referentiekader. Ook al moet je er soms even geduld voor hebben.

shutterstock_55824019

3. Vergeet de voorgrond niet! Is het je wel eens opgevallen dat mooie en interessante landschapsfoto’s meestal uit drie verschillende onderdelen bestaan, namelijk een voorgrond, een middenstuk en een achtergrond? De voorgrond bestaat bijvoorbeeld uit een rotspartij, het middenstuk uit water met daarin de reflectie van bergen en de achtergrond uit bergen en lucht. Bijna elk landschap kun je op deze manier opbouwen. Zo maak je jouw foto een stuk spannender dan wanneer je alleen het middenstuk en de achtergrond zou fotograferen. Je foto krijgt meer diepte en vertelt een verhaal.

4. Laat je kijker het beeld binnenwandelen Een andere manier om diepte in je landschap te suggereren is door gebruik te maken van de invoerende lijn. Dit is de lijn op een foto waarlangs de kijker het beeld in wordt geleid. Deze lijn kan een weggetje zijn of een rivier, maar ook een rails, brugleuning of zelfs meeuwen die toevallig keurig op een rijtje staan, lenen zich goed als invoerende lijn. Als zo’n lijn ergens aan de zijkant van het beeld begint en naar het midden – of verder loopt – zorgt dit voor een hele sterke compositie. Als kijker loop je zo namelijk bijna letterlijk de foto in, met je ogen dan.

shutterstock_57263227

5. Twee mooie fotomomenten per dag We hebben het al vaker besproken, maar eigenlijk zijn er voor buitenfotografie maar twee mooie fotomomenten op een dag: zonsopgang en zonsondergang. Probeer landschapsfoto’s dus rond die tijd te maken. Vòòr zonsopkomst heb je een kwartier tot dertig minuten de tijd en erna zo’n dertig minuten tot een uur. Bijna hetzelfde geldt voor zonsondergang, alleen kun je na ondergang meestal nog maximaal een half uur genieten van het mooie licht. De laagstaande zon heeft een aantal voordelen. Zo is het minder hard, waardoor de contrasten in de foto beter te handhaven zijn, de schaduwen zijn langer én de lagere kleurtemperaturen zorgen voor een warmere tint van het licht.

6. Fotografeer vanuit ongebruikelijke hoeken Probeer interessante foto’s te maken. Dit geldt in principe voor elke soort fotografie, maar in het geval van landschapsfotografie (en natuurfotografie) is dit deze tip extra aan de orde. Door te fotograferen vanuit ongebruikelijke hoeken wijk je af van de gebaande paden. Zo maak je foto’s van onderwerpen die anders en spannend zijn, omdat mensen deze beelden niet dagelijks zien. Maak dus niet direct je foto zodra je een mooi onderwerp in je vizier krijgt, maar ga op zoek naar een mooie invalshoek.

7. Kies het juiste fotoboek Is het je gelukt mooie landschapsfoto’s te maken? Natuurlijk wil je die met iedereen delen! Landschapsfoto’s komen heel goed tot hun recht in een fotoboek XL met fotopapier. Deze fotoboeken hebben namelijk een platliggende naad zodat je geen last hebt van de naad in het midden. Zo kun je je landschappen prachtig door laten lopen van de ene op de andere bladzijde. Je maakt zo een prachtig naslagwerk dat je vol trots kunt laten zien!

XL-op-fotopapier-zomer

Bekijk ook onze tips over natuurfotografie! Natuurlijk zijn er nog veel meer soorten fotografie. Wij hebben de belangrijkste op een rijtje gezet.