De Olympische Spelen zijn een mooie aanleiding om eens dieper in te gaan op sportfotografie, want deze vorm van fotografie is ook echt een aparte tak van sport. Handig dus om hier meer over te weten wanneer je de voetbalwedstrijd van je zoon wilt vastleggen of voor een mooie opname van je beste vriendin als ze zwoegend de finishlijn bereikt. Wij zetten 6 handige tips op een rijtje voor het maken van de mooiste sportfoto’s.

1. Bevries het moment
Sporten is beweging, snelheid. Voor een mooie scherpe foto zal je het moment daarom vaak moeten bevriezen. En dat betekent dat je moet fotograferen met een korte sluitertijd. Een sluitertijd van 1/640 seconde of korter is ideaal om beweging stil te zetten en een scherp beeld te krijgen. Fotografeer je binnen? Verhoog dan je ISO waarde als er niet genoeg licht is. Ook wordt de continu modus veel gebruikt in de sportfotografie. Want hoe meer foto’s je maakt per seconde, hoe meer kans je hebt op die ene knaller van een actiefoto!

2. Stel vooraf scherp
Verwacht je dat jouw favoriete sporter of buurman elk moment de berg af komt zeilen? Stel dan van tevoren scherp op het punt waar je de actie verwacht. Zo hoef je op het moment suprême alleen nog maar de knop in te drukken; de instellingen staan immers al goed. Komt je onderwerp in de buurt van dat punt? Richt je camera en klik! In sommige gevallen is het wel handig om verstand te hebben van de sport die je vastlegt. Zo kun je beter anticiperen op de juiste fotomomenten.

3. Benadruk de beweging
Soms wil je het moment niet bevriezen, maar juist de beweging benadrukken. Er zijn verschillende technieken waarmee je beweging kunt vastleggen. Natuurlijk kun je in plaats van een korte sluitertijd kiezen voor een langere sluitertijd, bijvoorbeeld 1/30 of 1/60 per seconde. De tweede optie is om met je camera mee te bewegen met het onderwerp. Zo krijg je een vage achtergrond terwijl je onderwerp scherp blijft. Ook kun je hier die continu modus weer gebruiken. Zo heb je de grootste kans op een scherpe foto.

4. Ga door je knieën
Niet alleen bij het fotograferen van kinderen of dieren wordt aangeraden door je knieën te gaan bij het fotograferen, ook in het geval van sportfotografie komt deze tip goed van pas. Door sporters te fotograferen vanuit een lage positie leg je ze namelijk veel indrukwekkender vast. Of je nu een tennis-, voetbal- of judowedstrijd vastlegt, door je knieën gaan werkt altijd. Zorg dus dat je steevast een plastic zak (of kniebeschermer!) bij je hebt waarop je één knie kunt laten rusten.

5. Vertel een verhaal
Vaak is het verleidelijk om je alleen te richten op de winnaar of op de sterspeler van een team, maar bedenk dat je ook mooie foto’s kunt maken van de verliezende tegenstander. Probeer de emotie vast te leggen, vertel een verhaal met je foto’s. Maak dus ook foto’s van een voetbalwedstrijd voordat deze werkelijk begint. Zijn de jongens nog aan het rekken of spreekt de coach ze toe? Let op hun gezicht en gelaatsuitdrukkingen. Wat kun je daar vanaf lezen? Hoe is de stemming? Gezichten vindt iedereen interessant.

6. Zorg voor indrukwekkende foto’s
Probeer je onderwerp te isoleren. Zorg dus dat er maar één of twee spelers op de foto staan zodat daar duidelijk de aandacht op gevestigd wordt. Je zal zien dat de foto onmiddellijk meer impact maakt. Let ook op de achtergrond. Een parkeerplaats vol auto’s of een lelijk hek op de achtergrond doet je foto vaak geen goed. Publiek of andere spelers op de achtergrond voegen daarentegen wel iets toe aan de foto. Wanneer je gebruik maakt van een geringe scherptediepte (groot diafragma) is dat natuurlijk helemaal mooi. Dankzij de vage achtergrond isoleer je je onderwerp pas echt.

Welke soorten fotografie zijn er nog meer? Wij hebben de belangrijkste op een rij gezet.