Checklists worden afgewerkt, koffers worden ingepakt en auto’s volgeladen. De vakantietijd is weer aangebroken! Je camera ligt vast al klaar, maar ben je ook al voorbereid op het maken van de mooiste vakantiefoto’s? En op het mooie fotoboek wat je gaat maken wanneer je weer thuis bent? Nee? Lees hier onze tips om jouw fijne vakantieherinneringen voor altijd levend te houden!

1. De voorpret als voorbereiding
Welke plekjes wil je gaan bezoeken? Kijk van tevoren wat er te zien is in de omgeving van je vakantieadres. Google maps is bijvoorbeeld handig om te raadplegen. Ook is het leuk om te bekijken welke foto’s er al van en op die plekken zijn gemaakt. Daar leent Flickr Places zich goed voor; vrijwel alle plekken van de wereld zijn hier te vinden. Zo zie je welke mogelijkheden er zijn. Doe gewoon een beetje inspiratie op, zodat jij straks de meest verrassende foto’s kunt maken!

2. Vertel een verhaal met je foto’s
Leuker dan lukraak wat plaatjes schieten is om een verhaal te vertellen met je foto’s. Dit doe je niet alleen door de foto’s straks op chronologische volgorde in je fotoboek te verzamelen of door het toevoegen van tekst, maar ook door bewust foto’s te nemen van belangrijke momenten. Maak je eerste foto van de koffers in de auto, fotografeer de taxi waarmee jullie naar het hotel worden gebracht en die leuke vrouw achter de balie wanneer je vertrekt. Eindig je fotoserie met een foto van jullie souvenir op het dressoir wanneer je weer thuis bent. Leuk voor in je fotoboek én het helpt je de gehele vakantie beter te herinneren.

3. Wissel overzichtsfoto’s en detailfoto’s af
De mooiste herinneringen zitten vaak in de details. Details van onderwerpen laten zien waarom iets zo bijzonder is. Daarbij hebben close-ups vaak een grotere impact dan foto’s van een totaalbeeld. Wees dus niet bang om je onderwerp in te kaderen. Een overzichtsfoto daarentegen laat het detail zien als een onderdeel van het grotere geheel. Wissel detailfoto’s en overzichtsfoto’s daarom af; maak een foto van dat mooie ornament én een foto van het gehele gebouw, maak een mooie landschapsfoto én een close-up van de prachtige paarse bloemen die er staan. Die afwisseling geeft ook een leuk effect in je fotoboek.

4.  Kijk bewust om je heen
Ken je dat? Eenmaal op vakantie heb je opeens veel last van de hitte, je ergert je aan vervelende wespen of misschien valt het weer wel tegen. Nee, we proberen je niet te ontmoedigen, het gaat er juist om dat je niet vergeet te genieten van elk moment. Vergeet de warmte, probeer geen aandacht te besteden aan een wesp en omarm die bewolkte dag waarop je zongebruinde huid even kan herstellen. Je hebt vakantie! Je bent vrij! En je hoeft helemaal niets! Dus geniet, heb oog voor al het moois om je heen en leg het vast. Houd je camera zoveel mogelijk om je nek zodat je er snel bij bent om de mooiste plaatjes te schieten. Neem de sfeer mee naar huis!

5. Bewaar en verzamel materiaal voor je fotoboek
Tickets, bonnetjes en brochures kun je misschien niet meer net als vroeger in je fotoalbum plakken, maar door ze te fotograferen of in te scannen kun je deze extra herinneringen toch prima toevoegen. Bovendien kun je ze al gelijk op locatie fotograferen, zodat dit alles niet persé mee naar huis hoeft. Doe dit bijvoorbeeld op het beddensprei van jullie hotel, dan heb je dat ook meteen vastgelegd. Denk ook aan het maken van eigen achtergrondfoto’s voor je fotoboek, zoals de prachtige tegels op de boulevard, het rulle zand of mooie luchten. Zo wordt je fotoboek nóg persoonlijker.

Ga je een stad bezoeken? Lees ook onze fotografietips voor stedentrips!

Wij wensen je een hele fijne vakantie toe!