De meesten onderen ons blijven met mooi weer het liefst zo lang mogelijk buiten. Heerlijk ook om eropuit te trekken met je camera. Maar wat zijn nu de beste momenten om te fotograferen wanneer we kijken naar het licht? En hoe weet je wanneer dat precies is?

Maak gebruik van het gouden uur!
Een goede manier om fantastische foto’s te maken met natuurlijk licht is door gebruik te maken van het zogenaamde gouden uur. Hiermee wordt het uur na zonsopkomst en het uur voor zonsondergang bedoeld. Ook wel het magische uur genoemd, omdat het zonlicht dan een speciale kwaliteit lijkt te hebben: alles krijgt een warme, gouden gloed. Daarbij heb je geen last van fel licht en harde schaduwen. Tijdens de gouden uren is de kans groot dat je mooie foto’s maakt.

Ga je bijvoorbeeld op de fiets naar je werk? Vertrek iets eerder van huis, neem je camera mee en je kunt onderweg de meest prachtige plaatjes schieten. Een goed begin van de dag! En op vakantie zou je nog eens terug kunnen gaan naar die ene mooie plek net voordat het magische uur begint. Wedden dat je met prachtige, sprookjesachtige foto’s thuiskomt?

Handige hulpjes
Op de website www.golden-hour.com kun je op elk moment, waar je ook bent, zien wat het gouden uur is. Dit werkt heel gemakkelijk. Zorg dat je bij Location je bestemming selecteert en vervolgens zie je alle informatie over het verloop van de zon op de huidige datum, op jouw bestemming. Wanneer je met je muis op de gele balken gaat staan, krijg je exact te zien hoe laat de zonsopkomst en –ondergang begint en eindigt.

Heb je een iPhone? Maak dan gebruik van de gratis Magic Hour-app. Deze applicatie geeft voor jouw locatie niet alleen precies aan wanneer je het beste op pad kunt gaan om mooie foto’s te maken, maar je kunt zelfs notificaties ontvangen wanneer het gouden uur begint. Handig!