Het is lente! Langzaam komt alles weer in beweging en wordt de natuur weer een kleurrijk geheel. Uit kale, bruine takken komen groene knoppen tevoorschijn en in het landschap zien we de meest prachtige bloemen weer tot bloei komen. Ook de dartelende lammetjes, zwermen trekvogels, het mooie licht en de steeds langere dagen maken dit tot het favoriete jaargetijde van veel fotografen. Een feestje om vast te leggen!

Bloemen in bloei
Bloemen zijn een dankbaar onderwerp om te fotograferen. Vooral in de lente! Je hebt niet alleen te maken met de allermooiste kleuren, maar ook met prachtige vormen. Natuurlijk kun je bloemen vanaf allerlei standpunten fotograferen, maar wanneer je dit op dit op het niveau van de bloem zelf doet, komt deze als het ware los van de achtergrond. Zo leg je de nadruk echt op de bloem en dat levert hele mooie foto’s op. Neem dus een vuilniszak mee waar je op kan zitten of liggen om zo dicht mogelijk op je onderwerp te kruipen. Je camera kun je laten rusten op een rijst- of pittenzak.

Boeiend bloesem
Je kent ze wel, die straten met tientallen bomen vol bloesem. Een prachtig gezicht en ook geweldig om te fotograferen. Helemaal als je vroeg in de ochtend op pad gaat en de zonnestralen op de bloesem kunt vastleggen. Dit geeft extra diepte aan je foto. Later in het seizoen gaat de bloesem vallen waardoor je ook de dwarrelende blaadjes kunt vastleggen. Denk daarbij wel aan een donkere achtergrond, anders heb je kans dat je ze niet ziet.

Is het een grijze en grauwe dag? Niet getreurd, met dit weer kun je bloemen juist prachtig fotograferen. De schaduwen zijn zachter en de rijke kleuren van de bloemen komen heel mooi uit.

Ontroerende dierenmomenten 
Veulentjes die onhandig hun eerste stapjes zetten, pasgeboren kuikentjes die achter moeder eend aansjokken en dartelende lammetjes in de wei. Ook dit hoort allemaal bij de lente! Zorg dat je erbij bent om deze prachtige momenten vast te leggen. Een korte sluitertijd werkt hier vaak het best omdat jonge dieren nooit helemaal stilstaan of –zitten. Zo heb je de meeste kans op een mooie scherpe foto. Probeer te fotograferen vanaf de ooghoogte van het dier.

Loop trouwens niet recht op de dieren af, maar beweeg langzaam in een zigzag lijn naar voren. Zo zullen de dieren zich minder snel bedreigd voelen.

Veel plezier deze lente! Wij duimen alvast voor veel zon…