We horen en lezen vaak dat fotograferen gepaard gaat met ‘goed kijken’. Zoals onze collega en fotograaf Marius ook altijd zegt: fotograferen bestaat voor 80% uit goed kijken. Ergens ook wel logisch, maar hoe doe je dat dan? Zijn daar trucs voor? Ja, die zijn er! Goed leren kijken is een kwestie van veel oefenen, maar iedereen kan het leren. Kijk en lees snel verder!

Kijk in kaders
Om goed te leren kijken heb je in eerste instantie geen fototoestel nodig. Met behulp van alleen je handen kom je al een heel eind. Dit lijkt in eerste instantie misschien een beetje gek, maar wanneer je een kader maakt met je duimen en wijsvingers en daardoorheen kijkt, zie je onmiddellijk of een beeld interessant is. Zo leer je bewust te kijken in kaders, zonder er maar meteen op los te fotograferen. Wanneer je dit veel oefent zal je merken dat je straks onbewust op zoek gaat naar mooie composities en beelduitsnedes.

Kijk vanuit verschillende standpunten
Neem de tijd voor een foto en bekijk je onderwerp eerst vanuit verschillende hoeken en standpunten. De compositieregels spelen hier ook weer een belangrijke rol. Handig dus om deze in je achterhoofd te houden. Zo kan bijvoorbeeld ook symmetrie prachtige plaatjes opleveren (zie onderstaande foto.) Vooral wanneer je gebouwen fotografeert ontstaat er een mooi rustig beeld als alle lijnen kloppen.

Kijk naar anderen
Niet alleen leuk om te doen, maar ook heel leerzaam: kijk naar de foto’s van anderen. Welke fotograaf maakt hele mooie foto’s vind jij? Wat doet deze fotograaf? Welke techniek gebruikt hij of zij? Waarom vind je deze foto’s zo mooi? Analyseer de foto’s en probeer het gewoon te kopieren. Van de groten moet je het namelijk leren en ook zij hebben of hadden hun eigen voorbeelden. Uiteindelijk geef je toch wel je eigen draai aan de foto’s die je maakt.

Kijk vooruit
Ga je op vakantie of een dagje weg en wil je thuiskomen met verrassende foto’s? Kijk van tevoren alvast naar foto’s die anderen van of op diezelfde plek hebben gemaakt. Misschien heb je een reisgids, folder of website en anders kom je met gewoon even googelen al een heel eind. Zo kun je zien wat er al is gedaan, maar ook wat de mogelijkheden zijn. Misschien kom je wel een foto tegen zoals jij die ook graag zou maken, bijvoorbeeld van de Eiffeltoren bij schemering. Zo kun je alvast rekening houden met je planning en het is ook al een stukje voorpret!