Voor fotograaf Arnold van de Kamp (67) zit stilzitten er niet bij. Hij is al 41 jaar lid van De Iris, een fotografenvereniging in Harderwijk, waarvan de laatste tien jaar actief als voorzitter. Daarnaast vraagt het ziekenhuis hem nog regelmatig fotoreportages te maken van recepties waarvan hij vervolgens een mooi CEWE FOTOBOEK maakt. Maar zijn allergrootste hobby? Korte verhaaltjes vertellen met zijn foto’s, vanuit zijn eigen AV-studio aan huis.

Wat vindt u het mooist aan fotografie?
“Als kind vond ik fotografie al fascinerend. Ik weet nog goed dat ik stiekem foto’s maakte met de Kodak boxcamera van mijn vader. Toen ik later in mijn diensttijd optrok met een beroepsfotograaf, leerde hij me alle fijne kneepjes van het vak. Magisch vond ik het, dat hele proces. Als een gek de doka in, met spanning wachten en vervolgens een papiertje in een badje stoppen waar na een paar seconden een foto op tevoorschijn kwam. De digitale fotografie biedt veel meer mogelijkheden, maar het is wel minder spannend geworden.”

Waarin bent u gespecialiseerd?
“Zo’n dertig jaar geleden kwam er bij de vereniging een gastspreker vertellen over diapresentaties in overvloei. Dat was liefde op het eerste gezicht; ik heb meteen de spullen aangeschaft die ik nodig had en heb me daar vanaf die tijd in gespecialiseerd. Sinds de digitalisering, waar ik overigens onmiddellijk in mee ben gegaan, spreken we van Audio Visuals. Op deze manier kan ik met mijn foto’s, in combinatie met muziek, korte verhalen vertellen. Dat vind ik geweldig om te doen.”

Wat maakt het zo leuk om actief te zijn als voorzitter?
“Ik vind het leuk om diverse workshops, lezingen en presentaties te organiseren. Onze veertig leden moeten zich natuurlijk wel kunnen blijven ontwikkelen. De beste foto’s van onze leden presenteren we om de vijf jaar op een lustrumtentoonstelling. Andere goede foto’s kunnen een plekje krijgen in onze eigen gang in het St. Jansdal ziekenhuis in Harderwijk waar ik ruim 38 jaar heb gewerkt als manager Hotelzorg. Daar fotografeerde ik overigens ook veel en dat doe ik nog steeds voor jubileum- en afscheidsfeestjes.”

Op welke foto bent u het meest trots?
“Dat is een foto die ik onlangs heb gemaakt in het Louwman museum in Den Haag. Ik heb hier gebruik gemaakt van een wat langere sluitertijd en tijdens de belichting heb ik ingezoomd. Zo is het net alsof de auto een enorme snelheid krijgt en zo het plaatje uit zou kunnen rijden, terwijl deze gewoon stilstond. (Zie bovenstaande foto) Dit effect is afhankelijk van de snelheid waarmee je in- of uitzoomt en je hebt er wel een statief voor nodig, anders krijg je het moeilijk voor elkaar.”

Wat adviseert u aan iedereen die meer wil doen met fotografie?
“Fotografeer vooral met plezier en ga op zoek naar het ongewone beeld. Loop eerst eens om je onderwerp heen voordat je een foto maakt en fotografeer eens vanuit een ander perspectief: ga door je hurken voor een kikvorsperspectief of fotografeer van bovenaf. Zelf heb ik ook altijd een plastic tas in mijn fototas. Zo kan ik onder alle omstandigheden op mijn knieën gaan zitten om een mooie foto te nemen.”

Nieuwsgierig? Bekijk de Audio Visuals van Arnold van de Kamp of ga naar de website van Amateur Fotografen Vereniging De Iris.