Maartje Roos (26) is een veelbelovende freelance fotografe. Nog maar anderhalf jaar geleden studeerde ze cum laude af aan de Fotoacademie in Groningen. Sindsdien heeft ze al diverse grote opdrachten gedaan, waaronder een opdracht voor de Efteling die zojuist is afgerond. De illustratieve foto’s van Maartje zijn zo onderscheidend dat ze die zelfs in Berlijn en in New York graag willen hebben.

Waarom ben je gaan fotograferen?
“Het creatieve zat er altijd al in; tekenen en schilderen deed ik het liefst. Mijn vader heeft me leren fotograferen toen ik nog op de basisschool zat. Hij leerde me alles over diafragma en sluitertijd, die dingen. Al zolang als ik me kan herinneren zie ik alles in kaders. Als ik naar een film keek, dacht ik: hoe is het gefilmd? Hoe is de sfeer? Nu komt dat terug in mijn fotografie: ik wil een verhaal vertellen met mijn foto’s. Ik registreer niet zozeer, maar ik regisseer.”

Waarin ben je gespecialiseerd?
“Ik meng werkelijkheid met fictie en fantasie. Je kan het illustratieve fotografie noemen; de kunst van het samenvoegen. Soms heb ik aan één foto voldoende, maar soms moet ik wel zes foto’s in Photoshop combineren voor het gewenste eindresultaat. Ik weet altijd heel goed wat ik wil uitstralen; ik streef naar een bepaalde tijdloosheid in mijn foto’s. Daarbij word ik het liefst zo vrij mogelijk gelaten zodat ik echt mijn eigen ding kan doen. Dan ben ik op mijn best.”

Wist je altijd al wat voor foto’s je wilde maken?
Dat specialiseren kwam pas tijdens het examenjaar van de Fotoacademie. Ik deed al wel aan illustratieve fotografie, maar mijn werk was tot dan toe heel divers. In het laatste jaar werd echt gehamerd op een eigen stijl. Ik heb nooit echt voorbeelden gehad, maar voor mijn scriptie ging ik op onderzoek uit. Toen ik uiteindelijk een foto tegenkwam van de Amerikaan Philip-Lorca DiCorcia dacht ik: ja, dat is het. Dat wil ik ook.”

Op welke eigen foto ben je het meest trots?
“Ik denk op mijn eerste grote klus als freelancer: het eerbetoon aan de muskusrattenvangers, in opdracht van het CBK in Groningen. Hiervoor heb ik 44 verschillende mannen gefotografeerd, op 10 verschillende locaties onder verschillende weersomstandigheden. Uiteindelijk heb ik hier één geheel van gemaakt. Een lastige klus, maar goed gelukt. De foto, of eigenlijk het kunstwerk, hangt nu twee meter breed in het provinciehuis in Groningen.” (zie bovenstaande foto)

Wat adviseer je aan iedereen die meer wil doen met fotografie?
“Blijf oefenen. Ik hoor mensen vaak zeggen dat ze niet goed overweg kunnen met Photoshop of niet weten hoe ze met licht om moeten gaan. Uiteindelijk is het gewoon een kwestie van veel uitproberen en doen. Internet is ook super handig om te leren. En wees creatief, ook in het vinden van oplossingen. Als iets op de ene manier niet lukt, dan lukt het wel op een andere manier.”

Meer weten over Maartje? Kijk op http://www.roosphotography.nl