Ben jij ook al helemaal in de kerststemming? Wij wel! Niet alleen thuis is het heerlijk knus bij de kerstboom, maar ook het straatbeeld ziet er sfeervol uit. Winkelstraten zijn mooi versierd en huiskamers gezellig verlicht. Maar hoe kun je die warme sfeer, zowel binnen als buiten, nou zo goed mogelijk overbrengen op de foto? Wij hebben een paar tips!

Hoe fotografeer je de kerstsfeer?

Behoud de sfeer
Misschien een open deur, maar probeer die flitser zoveel mogelijk uit te laten. Deze verpest namelijk echt de sfeer op je foto. Wel kun je de IS0 waarde iets hoger instellen, zo leg je ook de zwakkere lichtbronnen vast. Let wel op dat er geen ruis ontstaat. Experimenteer hier gewoon even (vooraf) mee! Denk ook weer aan die witbalans. De stand kaarslicht of gloeilamp zou goed kunnen werken, maar wanneer je binnen fotografeert is ook de stand TL-licht het proberen waard.

Zorg voor een statief of steun
Een statief is eigenlijk onmisbaar tijdens deze donkere dagen. Niet alleen omdat jijzelf anders niet op dat mooie familieportret staat, maar ook vanwege het gebrek aan licht. Hierdoor moet je namelijk gebruik maken van een lange sluitertijd en dat vergroot de kans op onscherpe foto’s. Geen statief? Zet je camera dan op een vaste ondergrond, zoals een stoel of keukentrapje. Die familiefoto kun je trouwens ook mét flitser maken. Dan weet je zeker dat iedereen er helder en herkenbaar opstaat.

lichtjes op de achtergrond

Twinkelende lichtbollen op de achtergrond
Vind jij die foto’s met onscherpe lichtjes op de achtergrond ook altijd zo mooi? Het geheim: gooi het diafragma open! Er valt dan veel licht op de lens waardoor de achtergrond van je foto onscherp wordt. De gemakkelijkste manier is om je macro-functie te gebruiken. Stel van dichtbij scherp op iets of iemand en zorg voor lichtjes op de achtergrond van bijvoorbeeld de kerstboom. Zet dan je diafragma wijd open en tadaaaa, je maakt een super sfeervolle kerstfoto.

Buitenfotografie
Wil je buiten een verlichte kerstboom of andere lichtjes fotograferen? De mooiste foto’s maak je wanneer het nog niet helemaal donker is. Rond deze tijd van het jaar is dat tussen 16.00 uur en 17.00 uur. De lucht is dan nog blauw, maar de verlichting al aan. Omdat het natuurlijke licht en het kunstlicht nu meer in balans zijn, kun je hele mooie sfeerfoto’s maken.

Kerst buitenfotografie

Tot slot
Ben jij altijd degene die fotografeert? Zorg dat je zelf ook eens op de foto staat. Gebruik de zelfontspanner of geef de camera door. Denk tot slot aan het hele verhaal. Maak bijvoorbeeld foto’s van de voorbereiding van het kerstmaal tot het proosten aan tafel, maar ook van de details. Die afwisseling doet het altijd goed in je fotoboek.

Heb je jouw ultieme kerstfoto gemaakt? Upload ‘m via onze facebookpagina en maak kans op een waanzinnige familiereis naar Lapland!