Denk jij ook wel eens ‘wow, wat een gave foto, maar hoe krijgen ze het voor elkaar?’ Oké, misschien is er Photoshop in het spel, maar de kans is groot dat de fotograaf hier ook draadloos heeft geflitst. Misschien zelfs vanaf meerdere kanten. Dit wordt strobist fotografie genoemd: een term die is geïntroduceerd door de Amerikaan David Hobby. Sindsdien is strobist fotografie een trend. En als je wilt, kun jij het ook!

Wat is strobist fotografie?
In feite is strobist fotografie niets anders dan draadloos flitsen wat al heel lang wordt gedaan. In plaats van de pop-upflitser op je camera te gebruiken, haal je deze van je camera. Je plaatst hem bijvoorbeeld op een statief en laat deze vanuit een andere hoek flitsen. Zo krijg je een veel natuurlijker en mooier resultaat. Strobist fotografie is dus een losse, speelse manier van omgaan met licht waardoor de betreffende fotograaf meer vrijheid en ruimte heeft voor eigen creativiteit.

Waarom draadloos flitsen?
Wanneer er te weinig licht van buitenaf is, gaan we flitsen. Vaak gebeurt dit automatisch omdat de camera op automatische belichting staat ingesteld. Het resultaat is meestal erg onnatuurlijk en de sfeer van het moment is ver te zoeken. Ook zijn rode ogen in een flets gezicht en zwarte schaduwen vaak het gevolg.

Het voordeel van draadloos flitsen is dat je zelf kunt bepalen hoeveel licht je wilt hebben én waar dat licht vandaan moet komen. Hierdoor krijgen foto’s meer sfeer en dynamiek. Door gebruik te maken van één of meer losse flitsers kun je het beeld dus volledig naar je eigen hand zetten. Ook hoeft er – in tegenstelling tot vroeger – niet gelet te worden op kabels en snoeren.

Zelf doen?
Misschien denk je dat strobist fotografie alleen is weggelegd voor professionele fotografen, maar eigenlijk is ermee beginnen best eenvoudig. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je van fotograferen én experimenteren houdt. Verder heb je in eerste instantie een camera nodig en een flitser die je los van de camera kunt gebruiken. Ook is het belangrijk dat je ervoor kunt zorgen dat de flitser afgaat op het moment dat je de foto maakt, maar hier zijn verschillende manieren voor. Tot slot behoren een paraplu met standaard en houder tot de basisbenodigdheden.

Hoewel professionele fotografen vaak meerdere flitsers gebruiken, kun je in het begin met één flitser prima toe. Hiermee kun je al enorm veel bereiken. Uiteindelijk gaat het erom dat je controle hebt over het licht. Fotografie betekent niet voor niets ‘schrijven met licht’…