Compositie is een belangrijk onderwerp binnen de fotografie. Het verwijst naar hoe de diverse elementen in de foto zich verhouden tot elkaar en tot het beeldkader. De compositie die je kiest maakt het verschil tussen een ‘wel leuke foto’ en een goede foto. Daarom zetten we hier een aantal regels op een rijtje. Hou ze gewoon in je achterhoofd wanneer je weer aan het fotograferen slaat.

De regel van derden
Het onderwerp in het midden plaatsen wordt al gauw saai. Daarom wordt in de fotografie gebruik gemaakt van de regel van derden, oftewel de gulden snede. Hierbij wordt het beeld – in gedachte – zowel horizontaal als verticaal in drieën verdeeld. In totaal is het beeld dus verdeeld in negen gelijke vlakken. (Zie bovenstaande foto) De regel is dat het hoofdonderwerp zich moet afspelen op één van de vier snijpunten. Dit zorgt voor een meer gebalanceerd en natuurlijker beeld.

Bepaal je standpunt
Jouw standpunt bepaalt voor een groot deel de compositie van de foto. Als je bijvoorbeeld door je knieën zakt om vanaf de ooghoogte van een kind of dier te fotograferen ziet de wereld er heel anders uit. Als je vanuit een lager standpunt omhoog fotografeert komt jouw onderwerp opeens veel groter of machtiger over. Loop gewoon eens om je onderwerp heen, verander je standpunt en accentueer het onderwerp op een verrassende manier.

Zorg voor balans
Zorg ervoor dat je foto in balans is. Ook wanneer je de regel van derden toepast, zou het zo kunnen zijn dat één kant van de foto leeg aandoet. Dit kun je ontwijken door ‘het gewicht’ van de foto zowel links als rechts even zwaar te maken. Let hierbij op kleur en lijnen, maar ook op licht en donker. Onze ogen hebben namelijk de neiging om zich te richten op de lichte delen van een foto.

Creëer diepte
Door je onderwerp te omlijsten, ook wel framing genoemd, creëer je meer diepte in een foto. Deze manier is vooral geschikt voor landschapsfotografie. Objecten in de voorgrond – denk aan boomtakken of een poort – sluiten je onderwerp als het ware in. Zo wordt de aandacht naar het belangrijkste onderwerp getrokken; vooral wanneer het object op de voorgrond onscherp is en er gefocust wordt ‘in de verte’.

Hoezo regels?
Bedenk tot slot dat je je echt niet aan bovenstaande regels hoeft te houden. Ze zijn er meer als houvast. Hou ze gewoon in je achterhoofd, volg je gevoel en heb vooral plezier. En ja, je kunt de regels pas breken wanneer je ze kent!