Ken je dat gevoel dat je iemands fotoboek doorbladert en denkt: deze foto ken ik al?
In het geval van reis- en vakantiefoto’s komt dat regelmatig voor. Toeristen maken namelijk vaak foto’s op precies dezelfde manier op precies dezelfde plek van hetzelfde gebouw. En dat terwijl het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is om een unieke foto te maken. Je moet je er alleen even bewust van zijn. Wij geven je graag enkele tips voor bijzondere stedenfoto’s.

1. Kies je eigen invalshoek
Wees je bewust van de compositie. De meeste toeristen schieten een plaatje zodra ze dat ene gebouw in zicht krijgen, maar je kunt ook eerst bedenken wat je eigenlijk zo mooi of bijzonder vindt aan een gebouw of plek. Dit kan de lichtinval zijn, een bepaald detail of misschien wel de combinatie van meerdere elementen. Focus je daarop, leg datgene vast wat jij bijzonder vindt. Kies daarbij ook eens voor een ander standpunt: klim op een muur of zak door je knieën.

2. Heb geduld
Een toeristische trekpleister fotograferen is niet altijd makkelijk; er lopen altijd mensen in de weg. Dit hoeft niet per definitie erg te zijn, maar als je liever geen of weinig mensen op je foto wilt, is geduld een schone zaak. Onthoud dat toeristen vaak in groepen komen, dus blijf gewoon even hangen en wacht met fotograferen tot een rustig(er) moment. Lekker vroeg op pad gaan is trouwens ook een idee. Daarmee sla je twee vliegen in één klap: het is rustig én je profiteert van beter licht. Ongeveer een uur voor en na zonsopkomst is het licht op zijn mooist. Datzelfde geldt overigens voor zonsondergang.

3. Let op details
Grote bekende gebouwen, drukke straten en markten zijn vaak overweldigend en maken de stad zoals hij is, maar een detailfoto kan soms interessanter zijn dan een overzichtsfoto en tóch de sfeer van een locatie overbrengen. Daarbij zorgen detailfoto’s voor authenticiteit en voor de sfeervolle accenten in het geheel. Dat laatste is vooral goed om bij stil te staan als je een mooi fotoboek wilt maken.

4. Denk ook aan het totaalbeeld
Vergeet niet een foto te maken van de skyline: het totaalbeeld van een stad waarin de gebouwen de horizon vormen. Denk eraan dat je hierbij ook iets herkenbaars van de stad fotografeert, zodat de stad in kwestie meteen te herkennen is. Zo’n foto leent zich overigens goed als mooie spread in je fotoboek. Let wel even op dat ‘het herkenbare gebouw’ niet exact in het midden van je foto staat en dat de horizon niet precies in het midden staat. Fotografeer of meer stad, of meer lucht.

5. Geniet
Onze laatste tip is om bovenstaande informatie ergens achter in je hoofd op te slaan en vooral te genieten. Dat is het allerbelangrijkste. Ook voor het maken van sfeervolle foto’s.