Elk jaargetijde heeft zo zijn charmes, maar de herfst is toch wel hét seizoen vol verrassingen. Denk eens aan de mooi gekleurde herfstbladeren, trekkende vogels en dauwdruppeltjes op een prachtig gesponnen spinnenweb. En vooral ook aan de vele soorten paddenstoelen met hun mooie, fragiele hoedjes. Er valt in de herfst zo veel te ontdekken dat de moeite waard is om met je camera vast te leggen.

De uiteenlopende weersomstandigheden werken hier zeker aan mee. De vroege ochtend- of namiddagzon heeft een schitterend effect op de mooi gekleurde herfstbladeren. Dacht je dat een bewolkte lucht saai was? Juist het zachte licht zorgt voor prachtige, natuurlijke foto’s waardoor de verschillende kleuren mooi uitkomen. En wat dacht je van dreigende, donkere regenwolken of van een harde wind die de zee opzweept en vallende bladeren in het rond laat dwarrelen?

Ook de vaak voorkomende mist, die in eerste instantie vaak als vervelend wordt ervaren, kan juist zorgen voor een prachtig schouwspel. Zo kun je in het bos zonnestralen proberen te ‘vangen’ die door een dak van bladeren heendringen of juist inzoomen op de dauwdruppels op een spinnenweb of blad. Bovendien zorgt de mist vaak voor een schilderachtig tafereel. Onthoud dat mist vooral vaak voorkomt na een heldere nacht met relatief lage temperaturen. Wellicht de moeite waard om dan de wekker een uurtje eerder te zetten.

Factoren als geduldig zijn, observeren en klaar staan op het juiste moment zijn in de herfst misschien nog wel belangrijker dan anders. Experimenteer ook eens met de belichting op je camera of met de witbalans door deze bijvoorbeeld iets warmer in te stellen. Kortom: laat je inspireren door de herfst. Een jaargetijde dat misschien wel staat voor vergankelijkheid, maar waarvan je juist het positieve en verrassende kunt belichten door de meest prachtige plaatjes te schieten, en te delen.

Ga naar http://wedstrijd.cewe-fotoboek.be/seizoenen/nl als je met jouw mooiste herfstfoto kans wilt maken op een mooie prijs.