Met tal van kersthits op de radio en een gezellige drukte in alle plaatsen komen we langzaam maar zeker echt in kerstsferen. Moet jij je kerstinkopen nog doen? Dan geeft CEWE je alvast tips voor plaatsen waar je het beste en gezelligste jouw kerstinkopen doet. Hieronder de top vijf van ons. Hier koop je niet alleen de mooiste kerstspullen, maar kun je ook optimaal genieten van een kerstsfeer. Neem je camera mee, want alle gezelligheid van de straten wil je vast en zeker vastleggen!

#5 Kerst in Gent
Gent is een echte middeleeuwse stad, waardoor er een echte Charles Dickens sfeer hangt tijdens de kerst. De gezellige pandjes die mooi verlicht zijn, zijn een lust voor het oog. Bezoek de befaamde Sint-baafskathedraal en de Belforttoren. Kerstinkopen doe je hier zonder dat je van de sokken wordt gereden door auto’s: Gent kent namelijk het grootste autovrije winkelgebied van Vlaanderen.  

#4 Aan de Amsterdamse grachten
Natuurlijk is Amsterdam op zichzelf al een prachtige stad. Tijdens kerst is de stad extra mooi. Alleen al de lichtjes waarmee de bruggen over de grachten worden verlicht, zijn een bezoekje aan de stad waard. Hier houdt het echter niet mee op. Amsterdam heeft veel kleine, maar gezellige kerstmarktjes en fairs, zoals de “christmas village on ice” op het museumplein. Daarnaast heeft de hoofdstad van Nederland een grote verscheidenheid aan winkels: van de kleinste delicatessenzaken tot grote winkels en warenhuizen.

#3 Dagje Keulen
Keulen staat echt bekend als kerststad, met een prachtige gotische kathedraal, goede winkelstraten en natuurlijk één van de mooiste kerstmarkten in Europa! Keulen is goed te bereiken met zowel de trein als de auto en dat is een groot voordeel. Als je met de trein gaat ben je direct in het centrum van Keulen en dat is een groot voordeel aan deze stad. Een absolute aanrader is om de Dom van Keulen te beklimmen. Het uitzicht op de stad en alle verlichte kerstkraampjes is echt fenomenaal!  

#2 Valkenburg?
Ja, Valkenburg staat inderdaad tussen Londen en Keulen in! Eerder werden we al blij verrast door het mooie station van Valkenburg. Ten opzichte van de andere steden is dit natuurlijk maar een klein plaatsje. Maar misschien is dit nou precies wat het in Valkenburg zo gezellig maakt om kerstinkopen te doen. Je moet hier niet zijn voor de grote cadeaus, maar juist voor de kleine cadeautjes of lekkernijen tijdens de kerst. Tijdens de kerst zijn de straatjes van dit plaatsje aan de voet van de Cauberg prachtig verlicht, er is een gezellige kerstmarkt in de grot van Valkenburg en na tijd duik je snel in één van de leuke kroegjes. De “kerst expres”, een echte kerst stoomtrein, vertrekkend van het mooie station Valkenburg maakt dit feest helemaal compleet. Geen wonder dat zelfs de Amerikaanse nieuwszender CNN Valkenburg opneemt in haar lijstje van beste plaatsen om kerst te vieren!

#1 London is calling!
Een bekende uitspraak van een beroemde Engelse schrijver Samuel Johnson luidt: “when a man is tired of London, he is tired of life”. Alhoewel deze uitspraak al eeuwenoud is, geldt de uitspraak vandaag misschien nog wel meer dan ooit. Als er één stad vroeg is met de kerstsfeer dan is het Londen wel. Je moet er niet gek van opkijken als er al in september kerstspullen te koop zijn in één van de warenhuizen van deze stad. Naarmate de weken naar kerst vorderen, bouwen ze de etalages langzaam uit met meer kerstspullen en -aankleding, totdat je bijna niets anders ziet dan kerstlichtjes, dennennaalden en kerstballen. Een bijkomend voordeel is dat het pond historisch laag is ten opzichte van de euro en dat je dus, ten opzichte van een paar jaar terug, relatief goedkoop kan shoppen in Londen. Ben je met het vliegtuig? Let er dan wel even op dat je genoeg bagageruimte op de terugweg hebt ;)!

Kerstinkopen kun je natuurlijk ook erg snel en gemakkelijk doen via internet. Erg gezellig is het natuurlijk niet. Ook mis je het hele kerstsfeertje van een mooie stad; een foto maak je immers niet van je beeldscherm! Houd tijdens het kerstshoppen je waardevolle spullen, zoals je camera, goed in de gaten. Op kerstmarkten is het handig om een compacte camera mee te nemen; een camera met een grote lens kan erg onhandig zijn op bijvoorbeeld een drukke kerstmarkt. Rond deze dagen loop je op een kerstmarkt al snel in het schemer of het donker. Lees daarom nog even deze handige tips voor fotograferen in het donker.