‘The big apple’ wordt de stad ook wel genoemd: New York. Deze stad heeft voor Amerikaanse begrippen een rijke historie. De stad is tegenwoordig gemakkelijk en relatief goedkoop te bereizen; helemaal in de herfst en buiten het hoogseizoen.

Historie van de stad
Heb je je wel eens afgevraagd waar de naam ‘the big apple’ vandaan komt? Dat vroegen wij ons ook af. Na wat onderzoek kwamen wij erachter dat de naam oorspronkelijk van de paardenraces afstamt. Deze werden vaak in New York georganiseerd en toen de paardenknechten de stad beschreven vonden ze het een stad met onbegrensde mogelijkheden; ze noemden het een grote appel. De historie van New York gaat ver terug naar de tijd van de VOC. Oorspronkelijk noemde men de stad daarom Nieuw-Amsterdam. De bekendste wijk, Manhattan, heeft volgens velen de naam te danken aan een tweetal Indianen dat dronken werd gevoerd door Henry Hudson. Manhattan is dan een verbastering van Manahachtanienk, wat dan weer vertaald kan worden naar “het eiland waar wij ooit dronken zijn geweest”. In het huidige New York staan nog vele oude gebouwen. De St. Patrick’s kathedraal is daar één van. Alhoewel we in Europa een veel grotere variatie hebben in dergelijke gebouwen, is het toch indrukwekkend hoe deze kathedraal tussen de moderne hoogbouw floreert. Verder zijn er nog vele Nederlandse invloeden in de stad te vinden zoals de Nederlandse trapgevels aan Williams Street.

Fotowaardige bezienswaardigheden
Zonder een mooie skyline foto is een stedentrip aan New York natuurlijk niet compleet. Dit doe je volgens de meesten het beste vanaf ‘Top of the Rock’, dit is één van de wolkenkrabbers van ’the Rockefeller Centre’. Ook een foto vanaf de Brooklyn Bridge is zeker de moeite waard. Deze brug is op zichzelf namelijk ook erg fotowaardig. Er zijn daarnaast vele mogelijkheden in de stad om een rondvaart te krijgen zodat je de skyline vanaf het water kunt vastleggen. Hierbij is het aan te raden om een rondvaart te zoeken die je ook langs het vrijheidsbeeld brengt. Al deze wolkenkrabbers zijn op zichzelf gezien ook zeer uniek, maar we kunnen ons zo voorstellen dat je op den duur door de gebouwen de stad niet meer ziet. Bezoek daarom ook vooral andere bezienswaardigheden zoals het Central Park. Dit prachtige park komt in vele films naar voren en is uniek in zijn formaat. New York staat ook bekend om het aantal Chinezen dat in de stad woont. Vooral in China Town zijn  natuurlijk veel Chinese invloeden.

Speciaal voor New York: fotograferen vanaf een wolkenkrabber
Wil je een foto maken vanaf hoogte, dan zijn er een aantal dingen waar je om moet denken. Vanaf een hoog gebouw fotograferen is altijd net even iets anders, doordat je met je foto de diepte in gaat naar beneden Normaal gesproken heb je natuurlijk een gewone ondergrond. Allereerst is grote scherptediepte erg handig. Hiervoor heb je een zo hoog mogelijk diafragma nodig. Daarnaast heb je perspectief nodig voor het fotograferen van de diepte. In dat geval is het belangrijk dat je niet teveel inzoomt, maar juist ook de hoge gebouwen op de voorgrond meeneemt op de foto. Je hebt niet vaak geschikte mogelijkheden om een fish-eye lens te gebruiken – grijp die kans als je in New York bent. Vanaf een wolkenkrabber kun je dit objectief namelijk zeer goed gebruiken.

Verder
We kunnen we ons voorstellen dat je naast het fotograferen  ook lekker wilt genieten van de stad. Je kunt dit onder andere doen door te winkelen op Fifth avenue; de bekendste winkelstraat van New York. Als je niet echt van winkelen houdt, vind je in New York vele rooftop bars. Hier kun je even lekker uitrusten en van het uitzicht genieten. Zoek van te voren uit waar je betaalbare rooftop bars vindt, ze kunnen namelijk aardig aan de prijs zijn op de A-locaties van de stad.

Ga je binnenkort voor een stedentrip, vakantie of toevallig voor je werk naar the big apple, dan zijn wij bij CEWE vooral heel jaloers. Heb jij nog leuke tips over New York? Deel ze dan vooral in een opmerking hieronder!