Als je in een bosrijke omgeving loopt dan ruik je het alweer. Een typische, frisse herfstlucht dringt onze neuzen binnen, bomen worden langzaam kaler en de bladeren knisperen onder onze voeten. Ondanks het feit dat we weer moeten wennen aan het koude weer is de herfst  voor velen het favoriete seizoen van het jaar. Met name voor fotografen heeft de herfst enorm veel te bieden. Lees hieronder hoe ook jij de mooiste foto’s maakt van het najaar.

Kleur
Zoals de lente symbool staat voor het nieuwe leven en een frisse start zo staat de herfst symbool voor het gezellige en warme sfeertje;na een frisse wandeling weer even bijkomen bij de kachel met een warme chocolademelk. Hierbij horen ook de warme kleuren van de herfst. Wie wel eens een kastanje goed heeft bekeken,weet precies welke kleuren dit zijn. Een donkergele, kastanjebruine of soms zelfs bordeauxrode gloed  valt over de natuur n. Concentreer je bij het fotograferen op deze kleuren om de herfstfoto’s extra kracht te geven. Om deze kleuren goed tot hun recht te laten komen, is het aan te raden om met bewolkt weer de foto’s te nemen. Mocht er toch een zonnetje doorkomen, dan is het wel leuk om een foto van achter de bladeren te nemen, waardoor de zon  door de bladeren schijnt. Ook tijdens de gouden uurtjes geldt dat een zonnetje gunstig is voor een mooie herfstfoto; dit komt door de warme gloed die dan ontstaat op de bladeren. Het is bovendien aan te raden om met een handmatig ingestelde witbalans te werken. Met de juiste instelling, vaak is dit het wolkje voor in het bos, krijg je minder fletse foto’s en komen de herfstkleuren beter tot hun recht.

Fotografeer de details
Eén van de bekendste details in het najaar zijn natuurlijk de schimmels die op een wonderbaarlijke manier het bos ‘opruimen’. Deze paddenstoelen hebben vaak een mooi patroon bovenop, maar ook het onderste gedeelte van de paddenstoel is prachtig om te fotograferen. Vanuit deze hoek lijkt het alsof de paddenstoel als een kikker bekijkt. Het wordt daarom ook wel het kikkerperspectief genoemd. Om de details goed vast te leggen, kun je gebruik maken van een macro-objectief. Hierdoor krijg je net een iets betere focus op de paddenstoelen. Je kunt ook een betere focus creëren door lager te fotograferen. Doordat de afstand van de achtergrond verder ligt ten opzichte van de te fotograferen schimmels, heb je meer diepte in de foto. Hierdoor krijg je een mooie bokeh in de foto. Dit betekent dat je op een scherpe achtergrond een goede onscherpe achtergrond hebt. Als je zo laag fotografeert, ga je al snel op je knieën zitten tijdens het fotograferen. Zorg dat je een oudere broek draagt die vies mag worden, of neem iets mee voor onder je knieën, zoals een kleedje.

Werk met compositieregels
In de natuur pas je compositieregels eenvoudig toe. Een bos of een mooi heidegebied leg je het beste vast door ook deze regels mee te nemen. Gebruik bijvoorbeeld een bospad als lijn in je foto, of maak gebruik van de lijnen van een weg in het bos door de compositieregel van diagonalen. Je kunt alle compositieregels hier nog even nalezen.

Wacht niet te lang!
De herfst is voor fotografen misschien wel het mooiste seizoen van het jaar . Er gebeurt verschrikkelijk veel in de natuur en dit kun je heel mooi fotograferen. Je moet er echter wel vlot bijzijn. Een flinke nachtvorst versnelt het proces. Stop maar snel met lezen en ga eropuit met die camera! 🙂