Om nu te zeggen dat ze zich meer verheugen op het ontwerpen van een nieuw CEWE Fotoboek dan op hun reis naar de Noordkaap voert wat te ver, maar Ger en Willemien Meijnen kijken er nu al naar uit om de foto’s van hun reis in een fotoboek te verwerken. Het reislustige stel is met recht een ambassadeursechtpaar van CEWE te noemen – en dat zie je terug in hun boekenkast! “We hebben door de jaren heen heel wat CEWE Fotoboeken ontworpen; van iedere reis wel een!”, vertelt Ger trots. Hoogste tijd om eens nader kennis te maken met de twee fotograferende reizigers.

Reizen
Hoewel ze al een tijdje gepensioneerd zijn, zitten Ger en Willemien allesbehalve achter de spreekwoordelijke Geraniums. “We zijn reisleiders voor ACSI”, vertelt Ger. “We begeleiden camper- en caravanreizen voor groepen van ongeveer 40 mensen, voornamelijk Duitstalig. Dit jaar gaan we naar de Noordkaap, dat wordt ongetwijfeld een prachtige reis. ACSI regelt het draaiboek voor de reis en wij voeren uit: wij zijn het aanspreekpunt voor de deelnemers tijdens de reis. Van iedere reis maken we een fotoboek. Aangezien we al ruim 9 jaar reisleider zijn, kun je je voorstellen dat we inmiddels een grote collectie fotoboeken hebben.”

Fotoboeken maken voor gevorderden
Ger en Willemien zijn al heel lang klant bij CEWE. “Eerst bestelden we onze fotoboeken via bijvoorbeeld Albert Heijn of – toen nog – TNT post. Maar toen we erachter kwamen dat we ook rechtstreeks bij CEWE konden bestellen, zijn we al gauw overgestapt.”, vertelt Willemien. Zij is in huize Meijnen verantwoordelijk voor het ontwerpen van de fotoboeken. “In het begin hielp ik haar nog wel eens”, licht Ger toe, “maar de software is zo toegankelijk, ze kan het inmiddels helemaal zelf en weet er zelfs meer van dan ik.” Willemien, bevestigend: “Je moet gewoon beginnen. De software is heel eenvoudig in gebruik, iedereen kan het. Natuurlijk moet je het wel even onder de knie krijgen, maar het werkt allemaal heel logisch. En kom je er een keer niet uit? Dan kun je altijd de klantenservice van CEWE bellen. De mensen zijn er super vriendelijk en leggen je met veel geduld uit hoe je bepaalde bewerkingen kunt doen in je fotoboek.”

Naast ‘gewoon doen’ heeft Willemien ook een aantal online workshops van CEWE gevolgd. “Wel die voor gevorderden, hoor. Ik ben inmiddels geen beginner meer, dat merk ik wel! Ik vind het geweldig om nieuwe mogelijkheden van de software te leren kennen. En omdat je tijdens de online workshop ook met andere cursisten kunt kletsen, word ik regelmatig geïnspireerd door de technieken en tips van andere fotoboekmakers! Dat is leuk, want je ontwikkelt zelf toch een bepaalde stijl. Door de tips en trucs van anderen, krijg je weer frisse ideeën voor je eigen fotoboek.”

Jaarboeken
Hoewel veel van de fotoboeken die bij Ger en Willemien in de kast staan foto’s van hun reizen bevatten, maakt Willemien ook andere fotoboeken. “Dat begon eigenlijk pas toen we gingen verhuizen. We zouden dat jaar geen reis maken, omdat we alle tijd in de verhuizing moesten stoppen. Ik vond het echt jammer dat ik daardoor geen fotoboek kon maken. Toen dacht ik: “wat een kul, ik kan toch gewoon een fotoboek van de verhuizing maken?!” En dat heb ik ook gedaan.” Ook maakt Willemien sinds 2015 jaarboeken van alle gebeurtenissen die tussen hun reizen door gebeuren. “We maken ook nog wel eens stedentrips tussen onze reizen door. Daar hebben we dan niet zoveel foto’s van om een apart fotoboek van te maken. Die komen dan in het jaarboek terecht. Ook stond een deel van het team van CEWE verleden jaar als verrassing ineens bij ons op de stoep, toen ze een tour langs een aantal van hun klanten deden. Dat staat natuurlijk ook in het jaarboek van 2016!”

Fotopapier met platte vouw
Op de vraag welk formaat fotoboek hun voorkeur geniet, antwoordt Ger: “We kiezen meestal voor het A4 formaat fotoboek. We variëren nog wel eens met de positie; soms staand en soms liggend. Bovendien krijgt ieder fotoboek een andere foto op de omslag; één die typerend is voor de reis die we hebben gemaakt. Dat is leuk, want daardoor kun je de boeken ook uit elkaar houden en grijp je nooit mis. Je weet precies welk boek van welke reis is.” Willemien valt haar man bij: “Ik kies altijd voor fotoboeken op fotopapier. Het voordeel van deze optie is dat je daardoor een platte vouw in het midden van het fotoboek hebt. Daardoor kun je op een prachtige manier één foto over twee bladzijden uitspreiden, zonder dat het wordt onderbroken door zo’n lelijke vouw in het midden. Het is me een keer gebeurd dat ik per ongeluk een fotoboek op ‘gewoon papier’ had besteld. Ik zag het direct al toen het pakketje binnenkwam en dacht: ‘dit is niet goed’. Ik heb toen gebeld met de klantenservice van CEWE of er nog iets aan te doen was. Ze deden helemaal niet moeilijk; ik mocht mijn boek terugsturen en gratis een nieuwe bestelling voor een fotoboek op fotopapier plaatsen. Die 100% tevredenheidsgarantie leven ze echt na bij CEWE!”

Stijl
Hoewel ze het heerlijk vindt om te freubelen met foto’s, is Willemien niet van de kriebelrandjes en cliparts. “Dat is niet zo mijn stijl. Wel pas ik de kleur van de kaders aan op de foto of op die van de achtergrond, zodat het wat meer één geheel vormt. Of ik voeg een schaduw toe, zodat een foto er wat meer uitspringt. Ook bewerk ik de foto’s via Picasa; vaak worden ze dan net wat mooier.”

U hoort het: Willemien en Ger zijn inmiddels uitgegroeid tot echte CEWE fotoboekenexperts. Dat is ook de reden dat het echtpaar binnenkort te zien is in een nieuwe tv-reclame van CEWE. “Ze zijn al bij ons langs geweest voor de opnames. Enorm leuk!”, besluit Ger enthousiast. Let de komende tijd dus goed op de reclames van CEWE, wie weet ziet u Ger en Willemien binnenkort voorbij komen!