Aapjes kijken. Wie houdt er niet van? Er is maar één plaats waar je dat het beste kan doen: de Apenheul in Apeldoorn! Met ruim 300 apen is het een mooie beestenboel. In dit blog vertellen we je waarom een bezoek aan de Apenheul echt de moeite waard is!

Het park
De Apenheul is een gespecialiseerde dierentuin met een grote variëteit aan apen. Van orang-oetans tot bonobo’s en van chimpansees tot gibbons: je vindt het er allemaal. Het unieke aan dit dierenpark is dat ze zich richten op één diersoort. Hierdoor zijn er ook zeldzame apen te zien zoals de kroonsifaka. In het dertien hectare grote park wordt erg veel rekening gehouden met de oorspronkelijke leefomgeving van de apen. Door de omgeving goed aan te passen aan deze leefomgeving voelen de apen zich er thuis en vertonen ze veel natuurlijk gedrag. Wat de Apenheul ook uniek maakt is de grote mate van vrijheid voor de beesten. Doordat veel apen er los rondlopen moet je er niet raar van opkijken als er zomaar eentje naast je op een bankje komt zitten. Let ook goed op je bezittingen in dit park: de loslopende aapjes zijn gedreven zakkenrollers en als je even niet oplet slaan ze hun slag! Naast apen zijn er ook enkele andere diersoorten te vinden, zoals de noordelijke hoornraaf en een witsnuitneusbeer die toch wel erg veel weg heeft van een aapje.

Het fotograferen van de apen
Een aap fotograferen in het wild is vrij lastig. Apen leven namelijk vooral in gebieden met een tropisch klimaat. Als je al het geluk hebt om deze prachtige beesten in het wild te zien, is het – vanwege hun razend vlugge bewegingen – erg lastig om ze goed op de foto te zetten. Vooral de kleine aapjes zijn vliegensvlug en het fotograferen wordt er daardoor niet gemakkelijker op.

Waar moet je op letten als je de aapjes in de Apenheul wilt fotograferen? Afhankelijk van de apensoort stel je de instellingen in. Als een aap erg snel beweegt, kun je het fotograferen ervan vergelijken met het fotograferen van een sporter. Zo is het onder andere belangrijk dat je een snelle sluitertijd, een hoge ISO-waarde en juiste lens kiest. Lees hier meer over sportfotografie.

De slome dames en heren, zoals de orang-oetans, zijn iets gemakkelijker te fotograferen. Omdat je niet altijd dichtbij de apen kunt komen, is het handig om een goede lens mee te nemen. Zo kun je – ook bij het inzoomen – een scherp beeld behouden. Fotografeer de apen zoveel mogelijk met een natuurlijke achtergrond, zodat het bijna lijkt alsof je ze hebt bezocht in de jungle van Borneo!

Het Apenheul Natuurbehoudfonds (ANF)
Met een dagje Apenheul heb je niet alleen een leuk dagje uit, maar steun je ook een goed initiatief van het park. De Apenheul zet zich namelijk actief in om de leefomgeving van apen in het wild te behouden. Met het ANF wil het park hun kennis en expertise uitwisselen met landen waar de leefomgeving van de apen bedreigd wordt. Naast financiële steun stuurt het park mensen naar landen waar ze deze hulp erg kunnen gebruiken om deze bedreiging tegen te gaan. Lees hier meer over dit fantastische initiatief.

Wil je ook na je bezoek nog aapjes kijken? Ontwikkel dan een klein CEWE fotoboekje met daarin de foto’s die je gemaakt hebt deze dag. Ook leuk: een CEWE mok met daarop een foto van een van die brutale, maar prachtige beesten.