Zeven stuks heb ik er: fotoboeken met foto’s van mijn jeugd. Mijn moeder was een gedisciplineerd fotoboekenmaker; zorgvuldig plakte ze met enige regelmaat de foto’s in de juiste tijdsvolgorde in mijn fotoboeken en schreef er korte tekstjes bij. Waardevolle herinneringen van dingen die we door de jaren heen samen hebben beleefd. Regelmatig blader ik door een van de boeken en haal ik herinneringen op. Ik moet er niet aan denken dat deze boeken zouden beschadigden. Ik was dan ook verrukt als een kind toen ik las over de nieuwste app van Google.

Google-fotoscan

Oude kiekjes in een nieuw jasje
Onlangs schreven we het blog ‘Oude kiekjes in een nieuw jasje’, een blog over het digitaliseren van je oude foto’s. In het blog legden we uit hoe je jouw foto’s het beste kunt digitaliseren én gaven we tips voor het maken van een nieuw fotoboek met oude kiekjes. Een artikel dat zeer goed werd ontvangen en waaruit bleek dat er al meer mensen zijn die hun foto’s digitaliseren. Het digitaliseren met een scanner of fotocamera is wat omslachtig. Daarom willen we je de onlangs gelanceerde en super handige app van Google niet onthouden: de Fotoscan app. We zochten voor je uit hoe de app precies werkt en waar je jouw foto’s vervolgens terug kunt vinden.

playstore

Fotoscan app
De Fotoscan app is door Google ontwikkeld en helemaal gratis te downloaden. Zoek in de Apple of Play store naar ‘Google fotoscan’. Na het downloaden kun je direct van start met het inscannen van jouw foto’s. Blader je fotoboek door, kies een foto uit die je wilt scannen en open de app. Plaats de foto in het kader van de app en maak een foto. Vervolgens ‘ziet’ de app zelf welke delen van de foto niet helemaal goed zijn gefotografeerd. Je ziet een open rondje en vier gesloten rondjes op het scherm verschijnen. Door middel van die bolletjes, kun je zien welke delen van de foto je nog een keer moet fotograferen. Beweeg het open rondje richting de gesloten bolletjes en de app maakt vanzelf een nieuwe (detail)foto. Op die manier kun je de foto scannen zonder dat er een schittering of glans op de foto verschijnt, iets dat wel gebeurt als je met een fotocamera (of met de ‘normale’ camera op je smartphone) een foto van een foto maakt.

fotoscan

Gescande foto bewerken
Na het scannen, kan het zijn dat de vorm nog niet helemaal goed is. Gelukkig heeft Google daar ook iets voor verzonnen. Rechts onderin je beeld verschijnt een rondje met daarin de foto die je hebt gemaakt. Door daarop te klikken, kom je terecht in het overzicht van de gescande foto’s. Als je op de foto tikt, komen de opties ‘Draaien’, ‘Hoeken aanp.’ en ‘Verwijderen’ in beeld. De eerste en laatste optie spreken voor zich; de tweede optie helpt je om de hoeken van de foto te corrigeren. Door de bolletjes in de hoeken te verslepen, kun je de foto net wat beter maken!

Foto’s opslaan
Heb je de foto gemaakt en wat bijgewerkt, dan moet je ‘m vervolgens opslaan op je apparaat om er toegang toe te hebben. Ook dat doe je in het overzicht van de gescande foto’s. Klik op ‘Opslaan’ en de gescande foto’s worden verplaatst naar een mapje op je telefoon.

opslaan

Foto’s terugvinden
Als je de foto’s hebt opgeslagen, dan kun je ze vervolgens terugvinden in het mapje ’PhotoScan’ in je galerij. Waar je de foto’s exact kunt terugvinden, zal per toestel verschillen. Ze worden in ieder geval opgeslagen tussen de andere foto’s die je hebt gemaakt met je telefoon.

Google Fotoscan
Doordat er een knap staaltje kunstmatige intelligentie is toegepast, kan de app de foto’s zeer goed en nauwkeurig scannen. Zo kan de app onder andere de witbalans en de beeldverhouding corrigeren, is het mogelijk de foto te roteren en verwijdert de app glans en schittering. Een super snelle en hoogwaardige oplossing voor het scannen van je oude foto’s!

Fotoboek van je oude foto’s
Heb je jouw foto’s gedigitaliseerd? Door ze te vervolgens op je pc te zetten (hetzij door je telefoon te koppelen aan je pc, hetzij door ze te versturen via bijvoorbeeld mail of bluetooth), kun je er een mooi CEWE Fotoboek van maken. Voor tips lees je het blog ‘Oude kiekjes in een nieuw jasje’.

Heb je de app gebruikt? We zijn benieuwd naar jouw ervaringen.