Anno 2016 maak je digitale foto’s en ontwerp je digitaal een mooi CEWE Fotoboek of ander fotoproduct. Hoe anders ging dat vroeger, toen je nog zuinig was op je ‘rolletje’. De tijd waarin je toch zeker niet tientallen ‘selfies’ maakte of foto’s van het eten op je bord. Nee, alleen van bijzondere momenten schoot je een kiekje onder het mom: “leuk voor later”. In de tijd van de analoge fotografie bracht je een volgeschoten fotorolletje naar de fotograaf, om vervolgens een week lang te moeten wachten op het resultaat. Haalde je dat resultaat op en waren de foto’s mislukt? Pech gehad, daar kon je dan niets meer aan veranderen.

Oude-kiekjes

Luttele seconden
Fotograferen anno 2016 gaat er behoorlijk anders aan toe. We weten direct of een foto is gelukt of mislukt en kunnen ´m bovendien direct voorzien van een filtertje die ons er nét wat voordeliger uit laat zien. De hele dag door maken we foto’s van onszelf, de situatie waarin we ons bevinden, van mensen met wie we zijn en ga zo maar door. We plaatsen dit op WhatsApp, Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, Snapchat en zo weet onze hele vrienden- en familiekring in slechts luttele seconden wat we aan het doen zijn; of we nu in Lutjegast of in tropisch Thailand zitten. Super fijn en leuk, maar toch maakte het weekje wachten op de fotograaf de foto’s wel nét wat specialer.

Nieuw leven blazen in oude foto’s
Waarschijnlijk heb je ze ook nog wel ergens in de kast of in een mapje; de door de fotograaf ontwikkelde foto’s. Het fijne aan de digitale wereld is dat je foto’s kunt opslaan en er een back-up van kunt maken. Maar ook je oude foto’s kun je gelukkig digitaliseren en nieuw leven inblazen. Door ze te digitaliseren zijn je foto´s een stuk veiliger en bescherm je ze bovendien tegen veroudering of beschadiging. Dat digitaliseren kun je op twee manieren doen.

Scannen
De gemakkelijkste manier is om ze te scannen. Afhankelijk van je scanner, kun je kiezen voor verschillende bestandsformaten (meestal jpg en pdf). Zorg ervoor dat je de foto inscant als jpg-bestand en op minimaal 300dpi, zodat de kwaliteit goed blijft. Daarnaast moet je er natuurlijk voor zorgen dat je foto recht op de glasplaat ligt. Na het scannen kun je de foto bijknippen met behulp van Paint, maar – als je er een fotoboek van wil maken – ook met de CEWE software kun je de randen van de gescande foto eenvoudig afknippen.

foto-scannen

Foto van foto
Een andere manier om je oude foto’s te digitaliseren, is door er een digitale foto van te maken. Klinkt misschien gek – een foto van een foto -, maar werkt prima als je geen scanner hebt. Zorg er wel voor dat je de foto’s maakt bij natuurlijk licht; even snel foto’s van oude foto’s maken op een stormachtige herfstavond zit er helaas niet in. Voorkom ook reflectie van ramen of spiegels en maak de foto niet recht van boven. Zo zorg je ervoor dat er geen spiegeling op de foto verschijnt. Kies bovendien voor een egale en neutrale ondergrond en neem vervolgens een beeldvullende foto van het oude kiekje. Zet de foto’s vanaf je SD-kaart op je computer en voilá: je foto’s zijn gedigitaliseerd.

Fotoboek van oude kiekjes maken
Naast dat het fijn is dat je foto’s nu veilig op je computer staan, kun je er ook een mooi digitaal fotoboek van maken. Met de software van CEWE kun je alle kanten op en je boek zo ontwerpen zoals jij dat wilt. Het leuke is dat je ook verschillende opties hebt om je digitale fotoboek een ´oude´ look te geven. Zo kun je je foto´s bijvoorbeeld bewerken tot zwart-witfoto’s of foto’s met een sepiakleur. Heb je zelf al zwart-witfoto’s, dan kun je met de software van CEWE alsnog het contrast of de helderheid aanpassen, zodat je foto wat duidelijker wordt. Ook kun je kaders om je (gescande) foto’s zetten. Tip: zit het kader dat je zoekt niet tussen de standaard kaders & sjablonen die we je in ons softwareprogramma bieden? Klik dan op de rode knop ‘Meer’ en je ontdekt nog véél meer kaders. Deze kaders en sjablonen moet je wel eerst even installeren voor je ze kunt gebruiken.

 Een van onze gewaardeerde klanten maakte een prachtig nostalgisch fotoboek voor haar moeder.
Een van onze gewaardeerde klanten maakte een prachtig nostalgisch fotoboek voor haar moeder.

Meer dan alleen foto’s
Aangezien je toch aan het scannen bent geslagen; snor niet alleen oude foto’s van vroeger op, maar ook – als je dit hebt – oud briefgeld, een stukje krant, oude (liefdes)brieven, een kaartje van een voorstelling, enzovoort. Deze herinneringen aan vroeger kun je evengoed scannen en in je fotoboek plaatsen. Zo creëer je een heel gevarieerd boek, dat veel meer laat zien dan alleen de foto’s van die tijd.
Leuk voor jezelf, zo’n fotoboek, maar ook een leuke verrassing voor bijvoorbeeld ouders, grootouders of (als je wat ouder bent) broers en zussen. Wij zijn benieuwd wat voor bijzondere creaties jullie maken, dus deel ze vooral met ons!