De zomer is misschien wel het meest gefotografeerde seizoen van het jaar. De fanatieke (amateur)fotografen vinden ieder seizoen leuk, maar ook de normale sterveling pakt in de zomer meer dan gemiddeld de camera erbij om foto’s te maken van dit seizoen vol vakantie, mooi weer en vrolijkheid. En wat is er – als het goed is – in overvloed in de zomer? Juist: licht! CEWE geeft je tips voor de mooiste zomerfoto’s.

shutterstock_246426958

Witbalans
Natuurlijk begint een mooie foto bij het op de juiste manier instellen van je camera. De witbalans is een belangrijke waarde die je kunt gebruiken om te spelen met de kleurtemperatuur van je foto. Als mens hebben wij de bijzondere gave dat wit onder alle omstandigheden wit is. Of er nu weinig of juist heel veel licht is: een wit object blijft wit. Camera’s hebben deze ‘vaardigheid’ niet. Dat betekent dat wit op een foto bij donker weer heel anders kan lijken dan wit op een foto bij licht weer. Natuurlijk wil je wit gewoon wit laten zijn op je foto. Dat is de reden dat je de witbalans moet instellen op je camera.

Nu kun je op je camera kiezen voor de automatische witbalans. Je houdt een wit papiertje voor je camera waardoor hij weet ‘Ah, dit is mijn vertrekpunt’. De camera past de witbalans dan aan, aan de situatie. Toch kan het zijn dat je nog niet helemaal tevreden bent met die automatische witbalans. Dan is het handig om te weten wat je moet doen.
Op het moment dat er veel licht is, dan kies je voor een hoge witbalans (tussen de 7000 en 10000 k). Gaat de zon onder en wordt het licht anders, dan kies je voor een lagere witbalans (2000 à 3000 k). Zoals je begrijpt: iedere lichtsituatie is weer anders. Speel daarom met je witbalans en houdt bovenstaande regel in het achterhoofd!

Denk na over de gevolgen van mooi weer
Nadenken over de gevolgen van mooi weer? Dat klinkt misschien wat gek, maar zodra we het uitleggen, begrijp je direct wat we bedoelen. Wat gebeurt er op het moment dat mensen tegen de felle zon in moeten kijken? Juist, ze gaan knijpen met hun ogen. Tenzij je dat een bijzonder mooi fenomeen vindt, is het verstandig om de mensen die je op de foto wilt zetten op zo’n positie te zetten dat ze niet met hun ogen hoeven te knijpen.
Een ander gevolg van mooi weer zijn de harde schaduwen. Zonde als je een mooie foto van iemand wilt maken en er valt een groot donker vlak over zijn of haar gezicht. Zoek daarom een plekje in de schaduw op. Is er geen schaduw, zorg dan in ieder geval dat je niet tegen de zon in fotografeert.
Is ook dat niet mogelijk, zorg dan dat je het beste uit de foto haalt en speel met het licht dat achter het object dat je wilt fotograferen vandaan schijnt.

Let op details!
Het leuke van de zomer is dat niet alleen de mensen vrolijker zijn, maar dat ook de voorwerpen die je gebruikt anders zijn. Een handdoek op het strand, een cocktail in je hand of een strandbal die door de lucht vliegt. Door op die details te letten, kun je een mooi fotoboek maken waarin niet alleen zomerse mensen staan, maar waar ook de details op de foto laten zien wat voor een mooie dag het was.

Het gouden uurtje
Fotografieliefhebbers moeten zeker paraat staan tijdens het ‘gouden uurtje’ in de zomer, ook wel het magische uurtje genoemd. Dit is het moment waarop de zon net op is of bijna onder gaat. De kleurtemperatuur waar we hierboven over spraken, is op zo’n moment prachtig. De hemel kleur rood/oranje en je foto’s krijgen een prachtige warme, zachte gloed. Het leuke is: je hoeft niet zelf te raden wanneer dat gouden uurtje is (de zon gaat immers altijd op een ander tijdstip onder). Op de website golden-hour.com kun je achterhalen op welk tijdstip het gouden uurtje van die dag begint. Het gouden uur wordt hier gedefinieerd als de tijd dat de zon tussen 6 graden boven en 6 graden onder de horizon staat.

original_11662

Zomers CEWE FOTOBOEK
De mooiste zomerfoto’s kun je vervolgens af laten drukken in jouw eigen CEWE FOTOBOEK. Speel met randen, kaders en verschillende formaten foto’s en je krijgt een vrolijk fotoboek vol herinneringen aan die mooie zomer van 2016!