Misschien ben je al jaren bezig met fotograferen en heb je inmiddels een aardig idee hoe je mooie foto’s kunt maken; of misschien ben je pas begonnen met fotografie en begin je net de mogelijkheden te ontdekken. Hoe dan ook; deze basistips zijn voor iedere fotograaf onmisbaar. Want als de basis goed is, volgt de rest vanzelf. Nouja, bijna dan 😉

basisfotografie tips CEWE

1. Verdeel het beeld
Zeker bij landschapsfoto’s of andere vormen van overzichtsfoto’s is de horizontale ‘verdeling’ van het beeld erg belangrijk. Een vuistregel die je aan kunt houden is: een derde voorgrond, een derde ‘midden’ en een derde horizon. Soms wordt de regel ook wel gesteld als twee derde voorgrond, een derde horizon. Wat je dus eigenlijk probeert te voorkomen is een verdeling die precies door het midden loopt. Bij de foto hierboven heb je (ongeveer) een verdeling in drie.

2. Vermijd het midden
Dat klinkt misschien een beetje raar, maar hiermee wordt bedoeld dat je objecten of personen het liefst niet frontaal middenin het beeld wil hebben. Zoals je ook op de foto hierboven ziet: de fiets staat rechtsonder. Hierdoor blijft er ruimte over voor de omgeving, waardoor je een beter en rustiger beeld krijgt.

basis fotografie tips CEWE 2

3. Speel met diepte
Een foto is natuurlijk plat, maar op goede foto’s lijk je vaak toch diepte te zien. Die diepte kun je op meerdere manieren ‘maken’, bijvoorbeeld door gebruik te maken van lijnen. Op de foto hierboven zie je de diepte, doordat het pad naar het einde smaller wordt (of lijkt te worden). Je kunt ook diepte creëren door een object dat dichtbij staat aan de rand van je foto te plaatsen. Fotografeer je een meertje, dan kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat er aan de rand van de foto wat takken hangen van de boom waar je onder staat.

4. Bekijk de foto die je gaat maken
Dat klinkt nogal wiedes :), maar toch herken je wellicht het volgende: je denkt een heel goede foto gemaakt te hebben, maar als je thuis terugkijkt blijkt er een vlekje aan de rand te zitten/de top van het gebouw te ontbreken/er een klein stukje vinger te zien te zijn/enzovoort. Dat is allemaal makkelijk te voorkomen door goed te kijken op het moment dat je de foto neemt.

En, zoals voor alles geldt; de uitzondering bevestigt de regel. Soms is het toch beter om van de stelregels af te wijken, omdat je dan leuke, bijzondere foto’s krijgt. De trap middenin het beeld van de foto hieronder zorgt in dit geval juist voor een verrassend beeld!

CEWE Basis tips fotografie 3