Het CEWE FOTOBOEK bestaat 10 jaar! Een mooie aanleiding om onze klanten te vragen naar al die prachtige fotoboeken die zij in de afgelopen jaren hebben gemaakt. Deze week geven wij het woord aan Wim Jonker (1956) die in 2009 zijn eerste digitale fotoboek maakte. Hij kwam op het idee tijdens een reünie van één van de groepsreizen die hij en zijn vrouw hadden gemaakt. Daar had iemand zijn CEWE FOTOBOEK meegenomen en Wim was direct enthousiast.

Fotoboek1_WimJonker cewe

Waar gaan je fotoboeken over?
“Mijn vrouw en ik proberen elk jaar een mooie reis te maken. Inmiddels zijn we al naar Peru, Vietnam, Indonesië, Sri Lanka en Zuid-Afrika geweest. En binnenkort vertrekken we naar China. Ik heb nu zes fotoboeken gemaakt. Er is één boek waarin ik een aantal reizen samen heb gebundeld en de andere vijf fotoboeken gaan elk over één reis. Ik pak de fotoboeken er nog regelmatig bij en dan komen al die fijne herinneringen gelijk weer boven. Het zijn echt mooie reisverslagen geworden.”

En wat is de meest bijzondere reis geweest?
“Elk land heeft zo zijn eigen charmes. Zo hebben we in Zuid-Afrika leeuwen op een afstand van twee à drie meter mogen bewonderen, in Vietnam hebben we een prachtige tocht gemaakt over de Halong Bay en in Peru hebben we een condor van heel dichtbij kunnen vastleggen die zijn vleugels spreidt en wegvliegt (zie onderstaande spread). Elke reis is bijzonder en ook elk fotoboek is dus weer uniek.”

cewe fotoboek 10 jaar wim

Wat is je favoriete formaat fotoboek?
“Ik maak altijd een vierkant fotoboek XL van 30 bij 30 cm met glanzend fotopapier. Elk fotoboek telt 154 pagina’s, dus het worden wel behoorlijk prijzige fotoboeken. Maar dan heb je ook wel echt een prachtig fotoboek in handen en dat blijft voor altijd.”

Hoe komen je fotoboeken tot stand?
“Op vakantie ben ik al bezig met de fotoselectie en ik schrijf belangrijke dingen op in een notitieboekje. Dan zit alles immers nog vers in mijn hoofd én ik heb er de tijd voor. Eenmaal thuis ben ik dan nog zo’n 2 à 3 dagen met het fotoboek bezig. Ik maak altijd gebruik van de fotoboek-assistent, dus ik hoef enkel de map met geselecteerde foto’s te selecteren en het gehele fotoboek wordt op chronologische volgorde gevuld, hartstikke handig. Vervolgens doe ik nog wat kleine aanpassingen, ik voeg teksten toe en ik ontwerp een leuke cover. Zo heb ik het fotoboek lekker snel in handen.”

Vind je het leuk om een fotoboek te maken?
“Ja, ik vind het heel leuk om te doen. Tijdens het maken komt je vakantie weer in vogelvlucht voorbij, een prachtige herinnering. En ook voor een ander is het leuk om zo’n fotoboek te bekijken. Ik weet nog goed dat er vroeger vaak hele diaseries werden gemaakt en dan zat je de hele avond vakantiefoto’s te kijken. Een boek van 154 pagina’s heb je toch in 15 a 20 minuten doorgebladerd en dat is net leuk. Zo heb je een goede indruk van de reis en hopelijk inspireert het anderen!”