Een flinke dosis creativiteit zorgt voor leuke foto’s én mooie fotoproducten. Iedereen wordt ermee geboren, maar helaas raken velen van ons hun creativiteit gaandeweg een beetje kwijt. Althans, dat denken we. Maar niets is gelukkig minder waar! Uiteindelijk blijkt creativiteit ook gewoon een vaardigheid die je kunt leren en ontwikkelen, net als autorijden of skiën. Lees hier hoe je jouw creativiteit vergroot.

shutterstock_255794869-2

1. Omarm het kind in jezelf
De beste wetenschappers, kunstenaars en Nobelprijs-winnaars, ofwel de ‘allergrootsten’ op aarde, hebben altijd veel gespeeld in hun leven. Zo bleven ze creëren en ontdekken. Of zoals Pablo Picasso zei: “Ieder kind is een kunstenaar. De moeilijkheid is er een te blijven als je groot wordt.” Laat het idee dat je altijd beheerst en ‘normaal’ moet doen, los. Lach, zing en dans!

2. Doe nieuwe dingen
Wie zich openstelt voor de wereld om zich heen, laat automatisch meer creativiteit toe. Wees dus nieuwsgierig, stap uit je comfortzone en ga nieuwe dingen leren. Elke gemeente heeft wel een aanbod van leuke cursussen of workshops, en anders wel in de dichtstbijzijnde stad. Dus ga leren fotograferen, schilderen, pottenbakken of toneelspelen. Of schrijf je in voor een gratis webworkshop om nog mooiere fotoboeken te maken. Kortom: leer iets nieuws, creëer en geniet!

Doe nieuwe dingen

4. Ga ertussenuit!
Mensen die vol frustraties en irritaties zitten, gaan verkrampen en zijn alles behalve ontvankelijk voor creativiteit. Pak dus voldoende rustmomenten en zorg dat je je batterij geregeld helemaal oplaadt. Ga er ook gewoon even lekker tussenuit. Lang weg hoeft niet, plan bijvoorbeeld een leuke stedentrip. Een geheel nieuwe omgeving met allerlei nieuwe indrukken doet wonderen voor je gemoedsrust en creativiteit.

5. Zorg voor voldoende beweging
Regelmatig bewegen is niet alleen goed voor je gezondheid, het zorgt ook voor meer creativiteit. Dat onderzocht de Leidse cognitief psycholoog Lorenza Colzato. Wel is het belangrijk dat je lichaam eraan gewend is om actief bezig te zijn. Anders gaat een groot deel van de energie die voor creatief denken is bestemd op aan het bewegen zelf. Dus zorg dat je zeker vier keer per week lekker sportief bent. Denk aan hardlopen, fietsen of een stevige wandeling.

Voldoende beweging

6. Draag een notitieboekje bij je
Koop een notitieboekje en pak het erbij iedere keer als je even een paar minuten tijd over hebt. Maak er een gewoonte van om je gedachten en observaties te noteren. Schrijf je favoriete passages uit boeken over, noteer toevallig opgevangen gesprekken en maak tekeningetjes als je aan de telefoon zit. Zorg dat het boekje je inspireert, iedere keer als je het erbij pakt. Dat is toch veel leuker dan steeds op je telefoon kijken of iemand anders nog nieuws heeft?

Draag een notitieboekje bij je

3. Creëer de juiste omgeving
Een inspirerende omgeving helpt om in de creatieve modus te komen. Maar let op: die ziet er niet voor iedereen hetzelfde uit. Sommige mensen houden van een opgeruimd bureau, zodat ze niet worden afgeleid. Anderen worden liever omringd door allerlei boeken, plaatjes en tierelantijnen, omdat juist dát hen inspireert. Kijk wat voor jou werkt!

Creëer de juiste omgeving

7. Kijk naar anderen
Bedenk dat al het creatieve werk voortborduurt op iets wat er al is. Niets is volkomen origineel. Het is goed om je dat te realiseren wanneer je zelf aan de slag gaat. Iedereen laat zich inspireren door anderen, dus waarom zou jij dat niet doen? Zelfs Paul McCartney van The Beatles heeft eens gezegd dat hij ooit begon met het imiteren van Little Richard, Jerry Lee Lewis en Elvis Presley. Dus begin met kopiëren wat je goed vindt. “Kopieer, kopieer, kopieer. Bij de laatste kopie zal je jezelf vinden”, aldus de Japanse modeontwerper Yohji Yamamoto.

Heb jij nog een tip die je creativiteit vergroot? Laat je reactie achter, we horen het graag! 🙂